De zon: we zuchten regelmatig dat we ‘m wel wat vaker zouden willen zien. In ons kikkerlandje betekent ‘zomer’ nu eenmaal niet direct ‘zon’. Toch is hij tussen de wolken door best vaak te zien. En als je deze zomer naar een zonnig vakantieland vertrekt, dan zie je ‘m waarschijnlijk helemaal vaak. Die zon, die kun je heel goed gebruiken voor het maken van een zonnige foto’s en een zonnig fotoboek. CEWE geeft je een aantal tips!

9239

Maak gebruik van het gouden uurtje
Als je van plan bent om een lekker zomers en zonnig fotoboek te maken, dan is het ‘gouden uurtje’ een term die je moet kennen. Het gouden uur is het moment waarop de zon net op is of bijna onder gaat. De kleurtemperatuur is op zo’n moment prachtig; de hemel kleurt rood/oranje en je foto’s krijgen daardoor een warme, zachte gloed. Op de website golden-hour.com kun je achterhalen op welk tijdstip het gouden uurtje van die dag begint. De mooiste zonfoto’s maak je op dat tijdstip, dus zorg ervoor dat je jouw camera in de aanslag hebt op het mooiste fotomoment van de dag!

Fotografeer lekker tegen de zon in
Tegen de zon in fotograferen? Iedereen weet toch dat dit niet handig is? Toch wel! Je kunt het tegenlicht namelijk juist heel mooi gebruiken om bijvoorbeeld silhouetten te fotograferen. Doordat het object dat voor de zon staat wordt onderbelicht, krijg je minder detail en meer contouren. En het is onzin dat je foto’s daardoor niet mooi worden; integendeel.

zon-drankje


Daarnaast kun je de zon goed gebruiken als achtergrondlicht, met name als je de details van een object wilt laten zien. Daarbij kun je denken aan een glas drinken of de nerven van een blaadje of grasspriet. Plaats het object dat je wilt fotograferen tussen de zon en de camera en je ziet direct dat de details van het object veel duidelijker worden.
Fotografeer je mensen in de zon? Dan kun je ze er ook voor kiezen om ze op zo’n positie te zetten dat het licht van achter of opzij schijnt. Ze hoeven dan niet tegen de zon in te kijken (knijpende ogen!) en worden goed belicht. Zorg er daarbij wel voor dat je de camera focust op het gezicht en niet op dat wat daar achter is.

11160

Grauwe foto? Bewerk ‘m!
Soms wil je een foto graag wat zonniger laten lijken dan hij in werkelijkheid is. In dat geval kun je de foto het beste even bewerken. Maak je de foto met je telefoon, dan kun je de foto heel eenvoudig bewerken met de opties van je telefoon. Speel met variabelen als contrast, helderheid, tint en temperatuur en je zult zien dat er nog aardig wat te ‘repareren’ valt. Heb je de foto met een echte fotocamera gemaakt, dan kun je de foto bewerken in een speciaal programma. Photoshop is de meest bekende. Mensen die gewoon één foto willen bewerken, kunnen prima uit de voeten met een programma als Pixlr, dat gratis te gebruiken is.

Maak gebruik van cliparts, sjablonen en achtergronden
Je fotoboek vullen met zonnige foto’s, zorgt al voor een lekker zomers gevoel. Toch kun je ‘m nóg zonniger maken, door gebruik te maken van de verschillende soorten cliparts, sjablonen en achtergronden die CEWE je te bieden heeft. Links onderin de fotosoftware van CEWE vind je ze allemaal. Klik bijvoorbeeld op Clipart en ga vervolgens naar het balkje iets verder naar boven (in hetzelfde venster) waar ‘Alle keuzes weergeven’ staat. Klik op het pijltje aan de rechterkant van het balkje en kies dan voor het thema ‘zomervakantie’. Voeg her en der in de pagina’s een leuke clipart toe voor een extra zonnig en zomers effect.

Heb jij een zonnig fotoboek ontworpen? Deel ‘m dan met ons, we zijn erg benieuwd!