In Nederland hoef je gelukkig niet per se een verre reis te maken om wilde dieren te kunnen zien. De prachtige parken in ons land bieden je de kans om van dichtbij de meest exotische dieren te bewonderen. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwe Wildlands in Emmen of het prachtige park de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Ga je een dagje naar de dierentuin, vergeet dan niet je camera mee te nemen! CEWE geeft je vijf tips voor de leukste dierentuinfoto’s.

dierenfotografie

1. Kies een goed tijdstip
Dierenparken zijn in trek en dat merk je goed tijdens de schoolvakanties en in de weekenden. Ga je naar de dierentuin voor het fotograferen en heb je de keuze, dan kun je het beste op een rustig tijdstip gaan. Ga je eropuit met het gezin, dan heb je vaak weinig keuze. Maar een gezellig dagje weg met de familie biedt ook weer andere kansen voor prachtige foto’s.

2. Maak een keuze
De dierentuin heeft natuurlijk ontzettend veel dieren. Ieder dier is op zijn eigen manier fotowaardig. Van de gekke aapjes tot de gevaarlijke haaien en van de slome giraffes tot de grappige pinguïns. Als je niet oppast, ben je voortdurend aan het fotograferen en beleef je de dag dus alleen maar door de lens van je camera. En hoe leuk fotograferen ook is; dat is echt zonde! Daarom kun je het beste voorafgaand aan je bezoek aan de dierentuin even op internet zoeken naar een plattegrond. Waar vind je welke beesten en welke dieren vind je de moeite van het fotograferen waard. Ook is het goed om van tevoren even op te zoeken hoe laat de dieren gevoerd worden, want ook dat kan prachtige kiekjes opleveren. Een goede voorbereiding is het halve werk!

dierenfotografie

3. Heb geen haast
Dieren zijn onvoorspelbaar; ze zitten er immers niet om jou de beste foto te bezorgen. Heb dus een beetje geduld en wacht op dat ene juiste moment om een goede foto te maken. Wat dat betreft is het gemakkelijker om één dier op de foto te zetten, dan om een ‘groepsfoto’ te maken. Als je ervoor kiest om één dier op de foto te zetten, concentreer je dan ook echt op één dier. Je lijkt meer kans te hebben als je continu zoekt naar een beestje dat net even rustig zit, maar je kunt er beter voor kiezen om één dier continu te volgen en je kans te pakken als het zich voordoet. Op die manier leer je namelijk het gedrag een beetje kennen en kun je zijn bewegingen enigszins voorspellen. Anders is de kans groot dat je iedere keer nét mist – en daarmee stel je niet alleen je eigen geduld, maar ook dat van je gezelschap op de proef.

4. Van achter de hekken
Nu lijkt het lastig om dieren achter hekken, tralies of gaas goed op de foto te zetten, maar dat hoeft niet. Zo kun je bij veel hekwerken nét je lens er tussen door drukken. Door in te zoomen kun je het dier dan toch van dichtbij filmen. En zit er glas voor? Dan is het natuurlijk zaak om je flits uit te zetten en te zorgen dat je zo min mogelijk spiegeling hebt. Kom je een mooi dier tegen achter gaas, dan kun je de lens van je toestel zo dicht mogelijk tegen het gaas aandrukken. Door te focussen op het dier, verdwijnt het gaas als vanzelf naar de achtergrond en zie je er bijna niets van terug op de foto.

5. Mensen zijn ook leuk
Naast dat de dieren heel leuk zijn om te fotograferen, is een dagje dierentuin natuurlijk ook gewoon een gezellig dagje uit. De kinderen die vol verbazing naar een bijzonder dier wijzen, aan het klimrek hangen of genieten van een ijsje: dat zijn de herinnering die van waarde zijn voor later. Vergeet dus niet om af en toe een foto te maken van het gezelschap met wie je bent én om je camera af en toe op te bergen en te genieten van de mensen om je heen. Bovendien: aapjes kijken is leuk, maar mensen kijken ook!

Tip: druk een foto van je foto’s af op een CEWE PUZZEL. Naast dat het een leuke herinnering is aan je dagje uit, kun je van een foto van bijvoorbeeld een groep aapjes een uitdagende puzzel maken!