Afgelopen zaterdag 11 juni was de uitreiking van dé CEWE Photo Awards 2016. Anderhalf maand lang konden de deelnemers iedere week één foto insturen naar de jury van deze fotowedstrijd. Meer dan 2.200 foto’s stroomden binnen. Het thema? Made in Holland. De fotografen werd gevraagd om datgene vast te leggen dat Nederland bij hen oproept. De meest uiteenlopende en overweldigende foto’s kwamen binnen bij de jury. Zij hadden er dan ook een flinke kluif aan om de mooiste tien foto’s te selecteren. En zoals bij elke wedstrijd, kan er maar één de winnaar zijn.

Groepsfoto winnaars
Fotograaf: Hans Hebbink

And the winner is… Wil Crooymans!
Soms heb je een foto waarbij je – hoe langer je ernaar kijkt – steeds meer ziet. Een foto waar je naar kunt blijven kijken en die daarmee steeds interessanter wordt. Dit was dan ook het letterlijke commentaar van de jury, die ‘Een mistige zondag in Amsterdam’ prees om het gebruik van compositie, lijnen en sfeer. “Een foto die bestand is tegen de eeuwigheid door het spannende lijnenspel, de schitterende belichting en de manier waarop de sfeer is vastgelegd: subliem!” Crooymans won met zijn foto een vierdaagse reis naar Reykjavik, IJsland. In deze prachtige omgeving met natuurlijke geisers en overweldigende natuur kan hij zijn fotografiekunsten ten volle uitoefenen.

Misty Amsterdam
‘Misty Amsterdam’ – Wil Crooymans

De overige prijswinnaars
Hoewel een wedstrijd bedoeld is om iemand als winnaar aan te merken, waren ook de overige inzendingen van zeer hoge kwaliteit. De jury was dan ook laaiend enthousiast over de inzendingen die op de tweede tot de tiende plek terecht kwamen.

KAJH-20141003-0214
2e prijs: ‘De boer blokkeert de weg tijdens de thuiskomst van de koeien. Nu moeten ze alleen nog de brug over’ – Kaj Hiensch

Dit is een foto waarbij de fotograaf op precies het juiste moment op de juiste plaats was. De jury is lovend over de compleetheid van dit typisch Hollandse tafereel: alle Nederlandse clichés zijn aanwezig op een positieve manier. Het is de schijnbare achteloosheid van de compositie in combinatie met een uitstekende belichting die de foto buitengewoon maken.

03

3e prijs: ‘Spelen met je klompbootje’ – Ruth de Jong-Houwink

De foto van de Jong dwingt de kijker om goed te kijken, door voldoende te verzwijgen. De jury prijst de foto vanwege de prachtige monochroom en de spannende compositie.

04

4e prijs: ‘Zonsopkomst in de Betuwe bij molen de Vlinder in Deil’ – Ronald Verwijs

Een foto waarin de echte Hollandse schoonheid naar voren komt. De jury oordeelt positief over de prachtige belichting en de uniciteit van de foto. Het is een prachtige schets van de binnenvaart op de Hollandse rivieren. Verwijs heeft een goed uitgebalanceerde foto weten te maken.

05
5e prijs: ‘Traditie op Ameland, de tewaterlating van de reddingsboot de Abraham Fock’ – Kees Gruyters

De jury is enthousiast over de kracht en dynamiek in de foto. Dit zit ‘m in de uitdrukkingen op de gezichten van de mensen, de actie in de foto en het moment. Een oer-Hollandse foto, waarbij voornamelijk de dynamiek er voor zorgt dat deze foto ver boven het gemiddelde uitstijgt.

06
6e prijs: ‘Storm bij Egmond aan Zee’ – Arthur van Orden

De fotograaf van deze foto heeft gebruik gemaakt van de schoonheid van het onheil. Een ogenschijnlijk vrolijke setting, die wordt verstoord door een donkere, duistere hemel. Het duistere en krachtige horizontale lijnenspel maken van Orden tot een terechte prijswinnaar.

07
7e prijs: ‘Een dagje Amsterdam’ – Jan de Brouwer

De Brouwer heeft volgens de jury gebruik gemaakt van een spannende compositie. Een compositie waaruit je als kijker de conclusie kunnen opmaken dat het grootse van kunst en cultuur voor sommigen niet interessant is.

08
8e prijs: ‘Waterballet in Westkapelle’ – Leonie Zuijdervliet

Door de snelle sluitertijd zie je de details van het opspattende water op de voorgrond van de foto. Zuijdervliet heeft een vrij ‘cliché’ foto gemaakt – ‘met storm aan zee zijn’ – maar door de juiste techniek te gebruiken is het een foto geworden die juist een knipoog is naar deze cliché foto’s. Een speelse, maar tegelijkertijd spannende foto.

09
9e prijs: ‘Eenzame kaas op de plank. Ik zei nog ‘say cheese’ om hem wat op te vrolijken’ – Gerrie Dam

“Mooi door zijn eenvoud”, is het oordeel van de jury. Een spannend lijnenspel, een mooie compositie en een vrolijk peertje! Oer-Hollands, eenvoudig, maar heel aansprekend. Een terechte winnaar!

Gerrie Dam vertelde over haar foto: “Het leuke is: deze foto is genomen in het openluchtmuseum in Arnhem, na afloop van de CEWE Photo Awards waar ik vorig jaar ook aan mee deed. Met mijn foto heb ik toen geen prijs gewonnen, maar na de uitreiking ben ik lekker door het museum gaan wandelen en heb toen deze foto gemaakt. Wat een toeval dat ik nu net met deze foto een prijs in de wacht sleep!”

10
10e prijs: ‘Kolenveld waar nieuw gekweekte zaden worden uitgezet’ – Marcel Kramer

Deze foto mocht absoluut niet in de top 10 ontbreken. De originele voorgrond, het strijklicht, de lijnvoering, de compositie: het complete Hollandse beeld. Kramer maakt met zijn foto een vrolijke knipoog naar alle cliché foto’s die vanuit dit perspectief worden gemaakt.

Namens het hele team van CEWE bedanken we alle deelnemers voor hun deelname en hun prachtige inzendingen. Geniet van de welverdiende prijzen!