Je auto fotograferen doe je meestal als je ‘m wilt verkopen. Toch zijn auto’s ook fantastische voorwerpen om je fotografievaardigheden op uit te oefenen. Want wat is er leuker dan een zelfgemaakte foto van een stoere, snelle auto op de wand van een jongenskamer? Of een foto van een mooie oldtimer op canvas in de woonkamer. In dit blog vertellen we je hoe je dé perfecte autofoto maakt.

autofotografie

De staat van de auto
Allereerst moet je er natuurlijk voor zorgen dat de auto die je wilt fotograferen er goed uitziet. In het geval van een mooie, snelle bolide, zorg je er voor dat de wagen schoon en gepoetst is. Auto’s die gepoetst zijn komen veel beter over op de foto; dode vliegen en vogelpoep vergroten over het algemeen immers niet de aantrekkelijkheid van de foto.
Ga je daarentegen een stoere jeep of terreinwagen fotograferen, dan hoeft de auto niet perse te blinken en te stralen. Wil je een stoere, ruige foto schieten, dan kun je er beter eerst nog even mee op pad gaan en door de modder en plassen rijden op het land of in het bos. Bij een stoere auto hoort een stoere look.

Compositie
Vervolgens kies je voor de juiste omgeving. Dat kan een industriële omgeving zijn (denk bijvoorbeeld aan het terrein bij een fabriek of bij een haven in de buurt) of in een natuurlijke omgeving. In beide gevallen zal zowel de glimmende auto als de terreinwagen mooi afsteken tegen de omgeving. Is er geen goede omgeving in de buurt, dan kun je de auto natuurlijk ook gewoon op de straat voor je huis zetten. Zorg ervoor dat je de ruimte hebt én dat de achtergrond niet teveel afleidt; het gaat immers om de auto, niet om de bijzondere tuininrichting van de buurvrouw.

Aan de slag!
Heb je de perfecte compositie gevonden, dan kun je aan de slag. Zet de mistlampen van je auto aan en zet de wielen van de auto in de rijrichting; dit geeft de auto – en daarmee de foto – net een beetje extra. Kijk vervolgens vanuit verschillende hoeken en perspectieven naar de auto. Iedere auto is natuurlijk weer anders en heeft andere bijzondere details. Speel met de hoek van waaruit je de foto neemt. Zo kun je de wagen recht van voren fotograferen, maar over het algemeen krijgt de auto meer body wanneer je vanuit kikvorsperspectief (vanaf onderen) fotografeert. Een andere goed perspectief voor het fotograferen van een auto is op de hoek van de voor- en zijkant. Ga op de grond liggen en richt je camera omhoog. De auto krijgt niet alleen een imposante look, maar je zet bovendien de gehele auto op de foto. Ook leuk: ga op een afstandje op de grond liggen met je camera en richt het perspectief van de camera op de straatstenen voor je. Zorg er wel voor dat je de auto nog vol in beeld kunt krijgen, zodat de auto als een soort waas op de achtergrond van je foto komt te staan.

Details
Het is natuurlijk leuk om de auto er in zijn volledigheid zo goed mogelijk op te zetten, maar ook de details van een auto zijn de moeite waard om te fotograferen. Richt de camera bijvoorbeeld vlak op de rechter koplamp en zorg ervoor dat je de zijkant van de auto goed in beeld brengt. Zo laat je de kijker als het ware langs de auto kijken. En als je een liefhebber bent van een specifiek automerk, dan is het logo ook altijd een leuk detail om te fotograferen. Een andere trots van menig autobezitter zijn de velgen van een auto. Zorg ervoor dat alle viezigheid tussen de velgen is weggehaald en fotografeer de velgen vanuit verschillende perspectieven.

Oranje auto

De binnenkant
Heb je de wagen vanuit alle hoeken gefotografeerd, dan is er binnenin de auto ook nog een wereld aan mogelijkheden. Het dashboard, de versnellingspook, het stuur: van ieder detail kun je prachtige foto’s maken. Zorg er wel voor dat de auto ook van binnen goed schoon is. Zand, hondenhaartjes en andere viezigheid zie je op een foto heel goed terug. Tja, het fotograferen van je auto brengt met zich mee dat je een goede reden hebt om je auto eens grondig te reinigen.

Foto-ideeën
Als je de fotografiesessie achter de rug hebt, wil je natuurlijk ook wat leuks doen met je zelfgemaakte foto’s. Bij CEWE zijn er uiteenlopende mogelijkheden. Zo kun je er natuurlijk een mooi CEWE FOTOBOEK van maken; leuk cadeau voor iemand die helemaal fan is van een bepaald type auto. Een andere optie is om een van je foto’s uit te kiezen en af te drukken op een CEWE WANDDECORATIE. Denk bijvoorbeeld aan een foto van je auto op aluminium. De stoere details van de foto passen goed op zo’n aluminium plaat ter decoratie in de garage of klushok. Kun je niet kiezen welke foto je het leukste vindt? Dan is een collage op canvas met de mooiste foto’s een goed alternatief. En wil je jouw zoon, kleinzoon of neefje helemaal blij maken? Dan kies je natuurlijk voor een gave poster voor op zijn kamer!