Je vindt fotograferen hartstikke leuk, en ziet het echt als een hobby van je. Toch laat je de camera vaak thuis liggen als je op pad gaat. Onderweg zie je allerlei moois en denk je ‘had ik m’n camera maar bij me gehad’. En voor je het weet is er weer een week, of zelfs een maand, voorbij waarin je geen enkele foto hebt gemaakt. Herkenbaar? We geven 5 tips, zodat je toch vaker aan het fotograferen slaat!

shutterstock_140439625

1. Neem je camera mee
Ja, daar begint het natuurlijk mee. Als je de camera bij je hebt, kun je ‘m gebruiken! Zie je weer zo’n mooi landschap of een leuk plekje, dan kun je dat meteen vastleggen. Het ligt er wel een beetje aan of je een kleine, compacte camera hebt die je zo meeneemt, of dat je een flinke camera hebt, waarvoor je een extra tas nodig hebt. Maar beide kun je eenvoudig meenemen naar je werk als je met de auto gaat bijvoorbeeld. En je hoeft natuurlijk niet iedere keer te stoppen als je iets moois ziet, maar als je de camera bij je hebt, kán het tenminste 🙂

2. Spreek het (met jezelf) af
Fotograferen is voor velen van ons iets wat je ‘erbij’ doet. Ga je op vakantie, dan neem je de camera mee. Vaak fotografeer je je helemaal suf tijdens zo’n week, omdat je dan weer merkt hoe leuk je het eigenlijk vindt. Waarom zou je daar dan geen tijd voor maken als je thuis bent? Dat gebeurt waarschijnlijk niet spontaan tussen werk, gezin en huishouden door, dus dan is het handig om in te plannen. Beetje overdreven? Wij denken van niet, dat doe je toch immers ook voor andere hobby’s als sporten of een instrument bespelen? Ook daar houd je tijd voor vrij in je agenda. Gewoon doen!

3. Spreek met iemand af
Er zijn een heleboel mensen zoals jij, die het leuk vinden om te fotograferen, maar dat niet zoveel doen. Wellicht heb je ook wel vrienden of familieleden die ‘in hetzelfde schuitje’ zitten 😉 Maak daar dan gebruik van! Spreek je met een vriendin af om koffie te drinken, plak daar dan ook een wandeling aan vast en neem allebei je camera mee. Zo ben je er zeker van dat je een leuke tijd hebt en wie weet leer je ook nog wat van elkaar.

4. Ga met een doel
Misschien neem je de camera altijd al mee als je de hond uit gaat laten, maar heb je alle mooie plekjes in de buurt inmiddels al wel vastgelegd. Stel jezelf dan een doel. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de functies van je camera (wat gebeurt er als je met de instellingen speelt) of kies ervoor om de komende week alleen maar close-ups te maken. Je gaat het vaste rondje met heel andere ogen bekijken én leert een boel over je camera!

5. Houd het leuk
Het is wel de bedoeling dat je fotograferen leuk blijft vinden als je bovenstaande tips toepast 😉 Je hóeft niet perse foto’s te maken als je gaat wandelen en als het regent en waait, mag je die afspraak met je camera best afzeggen…
Waarschijnlijk ga je merken dat je de camera toch steeds vaker automatisch meeneemt, juist omdat het fotograferen leuker wordt naarmate je het meer doet; je weet beter wat je camera kan en wat je zelf leuk vindt. En dat zie je terug in de foto’s!

shutterstock_125333888