Het maken van portretten is een van de meest aansprekende vormen van fotografie. Een goede portretfoto kan ontzettend veel vertellen over de persoon op de foto, of dit nu een bekende van je is of niet. Eerder gaven we al tips voor portretfotografie, maar dat is al weer een tijdje terug. Tijd om je geheugen op te frissen met deze acht tips, zodat jouw portretfoto’s nog beter worden!

shutterstock_72849766

Portretfotografie is een uiteraard erg breed begrip. Een foto waar je van kop tot teen op staat, is ook een portretfoto, maar bij onderstaande tips hebben we foto’s in gedachte waar de persoon voornamelijk met het hoofd op staat.

1. Het draait om de persoon
Een goede portretfoto laat iets van het karakter van degene op de foto zien. Dat klinkt nogal filosofisch, maar het gaat er vooral om dat je de persoon op een natuurlijke manier vastlegt. Dat lukt het best als je degene die je fotografeert op z’n gemak is. Kies voor een bekende plek en leg er niet teveel nadruk op dat je aan het fotograferen bent. Zelfs bij mensen die je goed kent, kan dat toch voor spanning zorgen, wat je meestal terugziet op de foto. Wees niet teveel bezig met de instellingen van je camera en kijk niet niet moeilijk als de foto’s niet helemaal worden zoals je graag zou willen 😉 Houd het lekker ontspannen, dat geeft het beste resultaat, zelfs als de foto technisch gezien niet perfect is.

2. Aandacht voor de ogen
In een portretfoto vallen de ogen vaak het meest op. Dat komt onder andere doordat dit de meeste sprekende ‘onderdelen’ van een gezicht zijn. Ook geven de ogen vaak emotie weer, waar we evolutionair gezien het eerst op letten. Zorg er daarom bij het maken van een portret voor dat de ogen scherp zijn. Laat je camera niet automatisch scherpstellen, maar doe dit zelf, zo voorkom je dat het puntje van de neus het scherpst op de foto staat 🙂
Maak je een foto met veel (onnatuurlijk) licht, kijk dan even of je jezelf niet terug ziet in de reflectie van de ogen. Dit kan een heel tof effect geven als het de bedoeling is, maar anders wil je het misschien liever voorkomen.

3. Geef instructies
Voor degene die op de foto gaat, kan het best een beetje ongemakkelijk zijn om zo in de spotlight te staan. Houd daar rekening mee en probeer te blijven communiceren met je ‘model’. Blijf in gesprek en geef bijvoorbeeld kleine instructies aan de persoon over de houding en help elkaar om een goede foto te maken. Vergeet niet dat je een mens aan het fotograferen bent en geen object; je kunt niet oneindig bezig blijven met het vinden van de perfecte instellingen.

4. Lachen hoeft niet
Hoewel een stralende lacht natuurlijk erg mooi kan zijn, is het veel belangrijker dat je de persoon zo natuurlijk mogelijk vastlegt. ‘Say cheese’ met een onechte lach en een verkrampte blik tot gevolg, is niet het effect dat je wilt bereiken. Een neutrale blik of een bedachtzame blik kunnen ook heel mooi zijn, zolang het maar vanuit de persoon zelf komt.
Misschien karakteriseert deze serieuze blik de persoon wel veel meer dan een stralende lach; uiteindelijk is dat toch het belangrijkste kenmerk van een geslaagde portretfoto.

shutterstock_70450825

5. Kies je positie
De meeste portretten worden van dichtbij en op ooghoogte genomen. Je krijgt dan een sprekende foto met veel detail. Zeker als je ook de diafragma-instellingen van je camera op deze positie afstelt. Je kunt het best kiezen voor een groot diafragma (dus een laag nummer) zodat er weinig scherptediepte ontstaat. De voorgrond wordt hierbij scherp en de achtergrond vaag, zodat echt alle focus naar de persoon op de foto gaat.
Natuurlijk geld ook voor deze tip dat de uitzonderingen de regel bevestigen; het kan juist erg leuk zijn om een foto van onderaf (pas dan wel op voor oncharmante extra kinnen ;)) of bovenaf te nemen. Een gezicht kan er helemaal anders uitzien door het vanuit een andere hoek te fotograferen…probeer het vooral uit!

6. Bekijk de omgeving
Hoewel het natuurlijk om de persoon op het portret draait, kan de omgeving ook belangrijk zijn voor een goede portretfoto. Dit begint al bij de keuze of je überhaupt iets van de omgeving wilt laten zien. Maak je een echte close-up, dan valt de achtergrond grotendeels weg. Ga je voor een foto met wat meer omgeving, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om hier details te laten zien die met de persoon te maken hebben. (De woonkamer, een huis of een fiets tegen een boom op de achtergrond.)
Laat je ruimte over naast het portret, houd dan ook rekening met de kijkruimte. Kijkt de persoon naar links, dan zorg je er (normaal gesproken) voor dat je aan de linkerkant meer ruimte vrij houdt naast de persoon.

7. Bepaal je compositie
Net als bij andere foto’s, geldt ook voor portretfotografie dat de compositie belangrijk is voor een geslaagde foto. Meestal zie je foto’s waarbij de regel van derden wordt toegepast, waarbij het onderwerp niet precies in het midden staat. Maar probeer ook eens wat er gebeurt als je de persoon wel middenin de foto plaatst, twee sprekende ogen die recht in de camera kijken, geven een fantastisch resultaat.
Varieer ook hoe dichtbij je de persoon nadert; een foto van heel dichtbij kan veel detail laten zien; lachrimpeltjes kunnen voor een erg mooi beeld zorgen. Houd er in alle gevallen rekening mee dat de persoon op de foto het niet ongemakkelijk gaat vinden, dat zie je direct terug op de foto.

8. Negeer het vogeltje
Waarschijnlijk de meest gemaakte opmerking bij het maken van foto’s: ‘Kijk eens naar het vogeltje!’. Er zijn tegenwoordig weinig vogeltjes te zien bij een camera, dus de laatste tip die we geven is om dit af en toe te negeren ;). Vraag degene die je fotografeert juist eens om (net) langs de camera heen te kijken, dat geeft een heel interessant beeld. Ook kun je ervoor kiezen om iemand (gedeeltelijk) van opzij te fotograferen of te vragen om schuin omhoog te kijken. Iedere houding geeft weer heel ander resultaat, dus kijk gewoon wat jij mooi vindt en wat bij degene past die je op de foto zet. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat degene op de foto blij is met het resultaat!

shutterstock_145290520