Het CEWE FOTOBOEK bestaat 10 jaar! Een mooie aanleiding om onze klanten te vragen naar al die prachtige fotoboeken die ze in de afgelopen 10 jaar hebben gemaakt. Welke momenten waren een fotoboek waard? Wanneer maakten zij hun eerste boek? En hoe komen hun fotoboeken tot stand? Cindy van der Boom (1982) bijt het spits af. Sinds 2008 heeft zij maar liefst 17 digitale fotoboeken gemaakt en ze is alweer bezig met het volgende exemplaar.

10 jaar fotoboeken van Cindy

Waar gaan jouw fotoboeken over?
“Mijn eerste digitale fotoboek maakte ik in 2008 van mijn vakantie naar Gran Canaria. Eigenlijk gaan al mijn fotoboeken over vakanties en reizen, dat zijn gebeurtenissen die ik een fotoboek waard vind. Ook heb ik nog twee fotoboeken gemaakt vol foto’s die ik tijdens fotografiecursussen heb gemaakt. Ik ben mezelf steeds meer toe gaan leggen op fotografie en ik vind het leuk om op die manier mijn ontwikkeling vast te leggen. Bovendien vind ik het zonde om mijn foto’s op de computer laten staan, want dan kijk ik er nooit meer naar. En toevallig heb ik laatst nog een fotoboek gemaakt voor mijn schoonzus vol foto’s van haar vrijgezellenfeest. Een leuke herinnering aan een speciale dag.”

En wat is de meest bijzondere gebeurtenis?
“Ik heb meerdere grote reizen gemaakt, o.a. naar Indonesië, Sri Lanka, Cuba en Mexico. Indonesië was echt ontzettend mooi, maar de reis naar Sri Lanka in 2013 vond ik toch wel het meest bijzonder. Ze noemen dit niet voor niets de parel van de Indische Oceaan, het is echt een heel bijzonder land. Prachtige landschappen, een hele fijne sfeer en supervriendelijke mensen. Samen met mijn vriend heb ik hier 16 heel speciale dagen beleefd. Dit fotoboek ligt dan ook nog altijd in de woonkamer en ik kijk er nog regelmatig in.” Zie hieronder enkele spreads uit Cindy’s fotoboek van Sri Lanka.

Vismarkt Sri Lanka

Olifanten weeshuis Sri Lanka

Wat is je favoriete formaat fotoboek?
“Ik heb intussen 17 digitale fotoboeken gemaakt, waarvan 10 grote fotoboeken in XL formaat van 30 x 30 cm. Dat is mijn favoriete formaat. De laatste tijd gebruik ik bovendien vaak fotopapier voor mijn boeken. Omdat je zo geen last hebt van een vouw in het midden lopen de foto’s mooi door over twee pagina’s. Verder heb ik een aantal medium fotoboeken gemaakt en een paar fotoschriften van de reizen om aan familie en vrienden te laten zien. Op dit moment ben ik bezig met mijn 18e fotoboek, met als onderwerp de vakantie naar Italië waar we afgelopen juni zijn geweest. Uiteraard weer een XL.

Hoe komen je fotoboeken tot stand?
“Het eerste boek heb ik nog gemaakt met behulp van de fotoboekassistent, maar nu ontwerp ik elke pagina zelf. Ik maak ook mijn eigen fotoboekindelingen. Erg handig aan de software vind ik dat je die indelingen kan opslaan en ook weer kunt gebruiken voor een volgend boek. Ik ben sowieso heel tevreden met de software van CEWE. Er zijn gewoon zoveel mogelijkheden en steeds ontdek ik weer nieuwe dingen. Ik heb ook weleens andere software geprobeerd, maar ik kom toch iedere keer weer terug bij CEWE.”

Waar haal je inspiratie vandaan?
“Mijn inspiratie haal ik uit magazines en ik kijk naar fotoboeken van anderen. Daarnaast volg ik regelmatig een online workshop, iedere keer doe ik weer nieuwe inspiratie op en worden de grenzen van de software opgezocht, wat ik dan vervolgens weer kan toepassen in mijn nieuwe fotoboek. In mijn fotoboeken probeer ik de sfeer van een land zo goed mogelijk vast te leggen. Zodat ik zelf weer meteen in de sfeer kom wanneer ik het fotoboek bekijk, maar ook zodat andere mensen die mijn fotoboeken bekijken echt een idee krijgen van wat we allemaal gezien en beleefd hebben. Tijdens de vakantie ben ik al bezig met mijn boek. Dan zie ik bijvoorbeeld een leuk tafereel wat ik als achtergrond kan gebruiken. Het is leuk om te zien dat er zoveel vooruitgang in de fotoboeken zit. Ze worden steeds mooier.”

Hoe lang werk je aan een fotoboek?
“Ik werk er niet dagelijks aan, meer in de weekenden en in de avonden. Ik denk dat ik toch wel zo’n drie maanden met een groot fotoboek bezig ben. Veel mensen vinden dat gek. Maar ik vind het heel leuk om te doen en ik word steeds kritischer. Omdat ik ook twee fotografiecursussen heb gedaan, wil ik alleen de beste foto’s in mijn fotoboek hebben. En ik probeer ook veel verschillende dingen uit, zoals sjablonen en allerlei verschillende achtergronden. Het mooiste boek tot nu toe? Het boek waar ik nu mee bezig ben, want ik probeer zoveel mogelijk uit de software te halen. Ik vind het echt een uitdaging om ieder fotoboek nóg mooier te maken dan het vorige.”

Zie hieronder twee printscreens van het fotoboek waar Cindy momenteel aan werkt.

Fotoboek Italie van Cindy

Bedankt Cindy, voor het delen van je verhaal en je mooie fotoboekpagina’s!