Natuurliefhebber en hobbyfotograaf Walter van Os (1970) is een echt buitenmens en van jongs af aan is hij al geïnteresseerd in de natuur en het buitenleven. Daar komt hij tot rust, het liefst met een camera om zijn nek. Dus zodra hij ook maar even tijd heeft – naast het drukke gezinsleven en zijn baan bij Nederlands grootste supermarktketen – schiet hij in zijn fotografiekleding en gaat hij op zoek naar de meest bijzondere momenten in de natuur. En wat heeft hij al veel fantastische foto’s gemaakt! Kijk en lees mee.

Walter van Os_Haas
Sinds wanneer ben je bezig met fotografie?

“Zo’n 15 jaar geleden begon ik met fotograferen en sinds 2004 ben ik me serieus gaan verdiepen in het fotograferen van natuurgerelateerde onderwerpen. Ik heb toen een online cursus natuurfotografie gevolgd van de Belgische fotograaf Rollin Verlinde. Dit heeft mijn ogen geopend en me een flinke duw in de goede richting gegeven. Deze cursus bestaat trouwens nog steeds, dus ik adviseer echt iedere beginnende natuurfotograaf om hier optimaal gebruik van te maken.”

Wat vind je zo leuk aan natuurfotografie?
“Ik ben een echte natuurliefhebber. Natuurfotografie is voor mij dan ook een complete hobby waarin ik alles kwijt kan. Wandelen, fietsen, ontspanning, en ook veel concentratie en geduld, want de natuur laat zich niet regisseren. Omdat ik me ook graag verdiep in de leefwijze en -omgeving van verschillende dieren weet ik ondertussen waar ik op welk moment moet zijn om de meeste kans te maken op een mooie foto. En als ik lang met een onderwerp bezig ben dat in eerste instantie niets lijkt te gaan worden, maar waar uiteindelijk tóch een prachtig resultaat uit voortkomt, dan geeft dat echt een geweldig gevoel.”

Welk onderwerp fotografeer je het liefst in de natuur?
“Ik fotografeer heel graag vogels, maar ook vlinders, paddenstoelen, insecten, zoogdieren en soms ook landschappen. Eigenlijk alles wat buiten groeit en bloeit. Het liefst ga ik op zoek naar soorten die moeilijk te vinden zijn en die om extra voorbereidingstijd vragen, dat vind ik een uitdaging. Ook heb ik steeds meer behoefte om echt een verhaal te vertellen met mijn foto’s. Zo heb ik laatst een nest sperwers vlakbij mijn huis ontdekt en ik hoop binnenkort de prooioverdracht te kunnen fotograferen. Geweldig lijkt me dat om vast te mogen leggen. Naar dat soort bijzondere momenten ben ik altijd op zoek.”

Walter van Os_Vlinderpop

“Na een periode van 10 maanden wachten op een vlinderpop die klaar is om te gaan ontpoppen, ben ik heel blij wanneer ik die prachtige gebeurtenis vast kan leggen. Zie foto hiernaast.”

Wat is typerend voor de foto’s die jij maakt?
“Mijn foto’s zijn vaak intiem, lieflijk en kleurrijk, maar soms ook confronterend. Zo heb ik weleens beelden gemaakt van een sperwer die net een houtduif had geslagen en vervolgens het duivenborstje oppeuzelde. In de natuur is dit gewoon zoals het gaat, maar voor mij is zo’n moment echt een belevenis om vast te leggen. Zo heb ik ook eens een paar spelende jonge vosjes meegemaakt, waarvan er eentje onderzoekend naar mij toe kwam lopen en aan m’n schoenen snuffelde, terwijl ik onder een camouflagenet zat. Dit zijn speciale momenten die mij altijd bij zullen blijven en die ik graag met anderen wil delen.”

Op welke foto ben je het meest trots?
“Ik ben o.a. erg blij met de foto van een haas tussen de paardenbloemen (zie bovenste foto). Ik had het beeld al een hele tijd in mijn hoofd en het heeft me dan ook veel tijd en moeite gekost om deze foto te kunnen maken. Als het dan uiteindelijk lukt en ik ben ook nog blij met het resultaat, is dat natuurlijk geweldig. Uiteindelijk gaat het erom welk gevoel een beeld bij je oproept. Voor mij betekent deze foto intimiteit, waarbij het – mede door het patroon van de paardenbloemstengels en het lage standpunt – net is alsof ik deel uitmaak van de wereld van de haas.”

Walter-van-Os_Muskusos

“Zo heeft iedere foto een verhaal, want hoe, waar, wanneer en waarom is een foto tot stand gekomen? Bovenstaande foto heb ik gemaakt tijdens een safari in Noorwegen. Ik heb echt als een bezetene staan fluiten, roepen en springen om de aandacht van deze muskusos te trekken, zodat hij mijn kant op zou kijken. Er zat een rivier tussen hem en mij die best veel lawaai maakte, dus het viel niet mee om boven dat geluid uit te komen. Uiteindelijk keek hij dan toch en heb ik hem kunnen fotograferen in dat prachtige lijnenspel van bloemen en herfstkleuren.”

Hoe zie je de toekomst op fotografiegebied?
“Ik zou graag veel meer tijd willen besteden aan het fotograferen. Maar er is slechts een handjevol natuurfotografen dat hier ook daadwerkelijk van kan leven, dus voorlopig blijft het bij een hobby en zal ik moeten wachten tot na mijn pensioen. Wel zou ik het leuk vinden om in de toekomst workshops te geven om zo mijn kennis van natuurfotografie over te dragen. Na ruim tien jaar als natuurfotograaf heb ik immers al veel ervaring opgedaan.”

Wat zou je anderen willen adviseren op het gebied van fotografie?
“Het is allereerst belangrijk om te onderzoeken waar jouw interesses liggen en voor welke onderwerpen je een passie hebt. Blijf kritisch naar jezelf kijken en laat je niet beïnvloeden door anderen, probeer vooral je eigen visie vorm te geven en je daarin verder te ontwikkelen. Verder is het als natuurfotograaf erg belangrijk om met enige camouflage op pad te gaan. Zo heb ik bijvoorbeeld een net, een camouflagetent en speciale fotografiekleding – die ik nooit was met wasverzachter – zodat de bosgeur er lekker in blijft hangen.”

Walter heeft nog een goede tip: steek niet een natte vinger in de lucht, maar gebruik een beetje bellenblaas om de windrichting nauwkeurig te bepalen!

Meer informatie en foto’s vind je op www.waltervanos.nl