Zo maak je een digitaal scrapbook Zo maak je een digitaal scrapbook

Scrappen is ooit over komen waaien uit Amerika en staat intussen in de hobby top 10 van Nederland. Wat een scrapbook maken zo leuk maakt? Je plakt foto’s op een heel creatieve, eigen manier in je fotoboek. En dat mooi versieren van je fotoboekpagina’s doe je ook heel eenvoudig digitaal! Gewoon met onze software. Misschien is dat zelfs nog wel leuker, goedkoper én makkelijker. Niet voor niets wordt ook digitaal scrappen steeds populairder. Bekijk onze voorbeelden en leer hoe je zelf van die creatieve pagina’s maakt.

Scrapbook

1. Scrappen staat vooral bekend om de vele lagen die je aanbrengt, zoals hieronder ook duidelijk is te zien. Zo is er op de linkerpagina gekozen voor een mooie rustige achtergrond uit de categorie ‘Baby’. Boven en onderaan de pagina zijn hier linten (cliparts) overheen geplaatst uit de clipart-categorie ‘Scrap-ontwerp’ en onder de babyfoto zijn maar liefst 5 lagen aan cliparts geplaatst! De truc is om een opvallende rand aan je foto toe te voegen, zodat deze er echt uitspringt. Door een schaduwrand aan de foto’s en cliparts toe te voegen creëer je bovendien diepte. Bovenop de foto zijn tot slot ook nog een aantal leuke cliparts (uit de categorie ‘Scrap-ontwerp’) geplaatst. Het resultaat is een ontzettend lief en vrolijk geheel!

Scrapbook baby

Door het maken van een digitaal scrapbook kun je nóg beter een verhaal vertellen en een gevoel overbrengen dan wanneer je een gewoon fotoboek maakt. Je voegt namelijk allerlei sfeervolle plaatjes en achtergronden toe, alsook creatieve kaders en teksten in verschillende lettertypen.

2. De plaatjes van de slippers en het gele fototoestel op onderstaande spread komen uit de clipart-categorie ‘Zomer’. Om de foto op de linkerpagina zit een mooi vintage kader (te vinden bij ‘Sjablonen en kaders’). Ook leuk is het werken met transparanten. Zo zie je dat er op de rechterpagina over de grootste foto een geel stuk tape is geplaatst. Deze komt uit de clipart-categorie ‘Scrap-ontwerp’. Vervolgens hebben we deze clipart iets gedraaid en transparant gemaakt. Hoe? Selecteer het plaatje, druk op de rechter muisknop en kies in het menu dat tevoorschijn komt voor ‘Transparantie…’ Wanneer je het bolletje naar rechts beweegt, wordt je clipart (of foto kan ook) steeds minder dekkend.

Scrapbook vakantie

Zo’n digitaal scrapbook leent zich ook enorm goed als jaarboek. Elke gelegenheid vraagt namelijk om een andere sfeer en juist die is zo leuk om te creëren. Zo kun je de achtergronden en cliparts bijvoorbeeld qua kleur aan je foto’s aanpassen. De spreads worden op die manier echt een geheel en je benadrukt de sfeer van de foto’s en het gevoel die ze voor jou met zich meebrengen.

3. De spread hieronder is bijvoorbeeld op en top winters. Niet alleen vanwege de foto’s, maar ook vanwege de sfeer die is gecreëerd met achtergronden en cliparts. Ook hier zie je weer veel verschillende lagen terug, een kwestie van veel uitproberen. En een groot voordeel van digitaal scrappen: wanneer je niet tevreden bent, heb je de boel zo weer aangepast!

Scrapbook wintersport

Digitaal scrappen moeilijk? Welnee! Er is geen goed of fout. Het is juist superleuk om te doen, dus begin gewoon als je nu enthousiast bent geworden!

7 gedachten over “Zo maak je een digitaal scrapbook”

  1. Hoi Anouk, deze komt uit de clipart-categorie ‘Lijnen’. Daar vind je nog veel meer leuke lijnen met sterretjes, stippels etc. Veel plezier met het maken van je fotoboek!

 1. Jammer, dat de geplaatste nieuwtjes niet van toepassing zijn voor de Apple-gebruiker.
  Keer op keer merk ik dat de mogelijkheden voor deze gebruikers, zoals ik, schromelijk achterblijft.
  Wanneer komt daar bij CEWE eindelijk eens verandering in?
  Hoewel ik in het verleden met veel plezier via CEWE boekjes heb gemaakt, ben ik zeer teleurgesteld in de werkwijze van CEWE en hoop ik van harte dat het maken van een scrapbook op korte termijn tot de mogelijkheden behoort!!!

  Graag reactie.

  1. Dat is spijtig om te horen. Al deze toepassingen kunnen overigens gewoon worden gebruikt met de software voor de Mac. Mocht je hierover vragen hebben, horen we het graag!

   1. Vriendelijk dank voor uw reactie.
    Ik reageerde op de telefonische informatie via CEWE dat het maken van een scrapbook met de nieuwe toepassingen nu nog niet op een Apple computer mogelijk is.
    Wanneer wel?

    Ook begreep ik dat nieuwe toepassingen via Windows wel mogelijk zijn en de benodigde software voor een Apple computer pas veel later door CEWE wordt aangepast.

 2. Ik ga voor het eerst van mijn leven een fotoboek maken voor mijn kleindochter. Het boek gaat 12 jaar van haar leven laten zien. Het scrabbook spreekt mij erg aan. Ik las de recensies en het is mij niet echt duidelijk of de software ook te downloaden is voor een Mac? Benieuwd naar Uw antwoord!

  1. Leuk om te horen! Jazeker, de software – met alle mogelijkheden voor het maken van een scrapbook – is ook te downloaden voor de Mac. https://www.cewe.nl/software.html Veel plezier bij het maken van het fotoboek! En mocht u nog vragen hebben, kunt u dagelijks terecht bij onze klantenservice: telefoonnummer 0341-255400.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *