Wist je dat het Nationaal Archief in Den Haag bijna 1000 jaar Nederlandse geschiedenis beheert? Hier ligt dan ook de grootste fotocollectie van Nederland verborgen met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 170 jaar. En vanaf 20 februari wordt een deel van deze unieke fotocollectie voor het eerst tentoongesteld! De fototentoonstelling Blikvangers bevat de originele foto’s van bekende en minder bekende fotografen die Nederland en de wereld laten zien, van expedities en verre reizen tot conflicten en rampen. Tegelijkertijd zie je door al deze foto’s de ontwikkeling van de fotografie. Een fototentoonstelling die ons zeer de moeite waard lijkt!

Fototentoonstelling Blikvangers

In de eerste fototentoonstelling in eigen huis neemt het Nationaal Archief bezoekers mee op ontdekkingstocht door de tot nu toe verborgen fotocollectie uit de afgelopen 170 jaar. De collectie bevat foto’s van internationale en nationale fotografen, waaronder Emmy Andriesse, Alexandrine Tinne, Eva Besnyö, Ed van der Elsken en Robert Capa, beroemd van zijn uitspraak “If your pictures aren’t good enough, you aren’t close enough”.

De foto’s vertellen niet alleen een verhaal, maar laten ook de ontwikkeling van de fotografie zien. Zo zien we Den Haag en Algiers in de 19e eeuw door de ogen van Alexandrine Tinne. In de tijd dat reisfotografie nog amper bestond, was zij een pionier met haar documentairefotografie. Foto’s van Robert Capa en Gerda Taro tonen de verwoestingen in Spanje en het menselijk leed tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het was de eerste strijd die direct in beeld werd gebracht door picture stories. Deze fotoreportages hadden een grote impact op het publiek. Tijdens de Watersnoodramp in 1953 wordt de volwassenwording van de Nederlandse fotojournalistiek zichtbaar. In een tijd zonder tv en internet speelde fotografie een belangrijke rol in de verslaglegging en beeldvorming over de ramp. Zilveren Camera-winnaar Henk Blansjaar legde de tragiek van evacués bij de ramp vast.

De fototentoonstelling is te bewonderen van 20 februari t/m 12 juli 2015.

Blikvangers - Nationaal Archief Blikvangers - Nationaal ArchiefNationaal Archief