Heb je een saai weekend voor de boeg? Ga op zoek naar fotoinspiratie! Gewoon, in je eigen huis. Omdat deze omgeving voor ons zo vertrouwd is, zien we vaak zelf niet meer hoe fotogeniek ons eigen huis met al die leuke spulletjes eigenlijk is. Maar wie graag mooie foto’s wil maken of beter wil leren fotograferen, hoeft echt niet per se de deur uit. Wij laten zien hoe je de mooiste foto’s maakt in je eigen woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer.

Bloemen

Mooie foto’s in de slaapkamer
De meest intieme en persoonlijke plek in huis: je slaapkamer. Kijk eens rond wat je aan mooie spulletjes hebt die leuk zijn om te fotograferen. Misschien je make-up(tafel), dat mooie parfumflesje of het boek op je nachtkastje. Trek ook vooral je kledingkast open, want ook die leuke sneakers, hoge hakken of nieuwe handtas kunnen erg leuk fotomateriaal zijn. En wat dacht je van die mooie bloemen op de vensterbank? Zet het vaasje voorzichtig op dat mooi gekleurde dekbedovertrek en maak een foto van bovenaf. Zo heb je toch gelijk een prachtige sfeerfoto die de moeite waard is om boven je bed te hangen?

Wie kleine kinderen heeft die graag op het bed springen (welke doen dat niet? ;-)), kan z’n lol op. Zet je camera op statief – of op een andere stabiele ondergrond – aan het einde van het bed en kies voor een snelle sluitertijd van minstens 1/200 sec. Zo bevries je die mooie sprongen.

Slaapkamer

Foto’s maken in de woonkamer
De woonkamer is meestal de grootste en lichtste ruimte in huis, en dus ideaal voor mooie stillevens en portretten. Planten, vazen, kaarsen en leuke fotolijstjes op het dressoir, stuk voor stuk kun je ze gebruiken voor leuke productfoto’s. Denk je dat jouw spullen niet interessant genoeg zijn? Doe gewoon alsof je voor de allereerste keer je eigen huis binnenloopt. Zo kijk je onmiddellijk heel anders tegen je eigen vertrouwde spulletjes aan. Ook huisdieren zijn altijd een dankbaar onderwerp die vaak lekker in de woonkamer liggen te slapen. Pak je kans op die mooie foto!

woonkamer

Die koud geworden kop koffie kun je wel weggooien. Of… je pakt je camera erbij en legt dat leuke tafereel vast. Het resultaat is een heel verhalende foto waar menig reportagefotograaf jaloers op zou zijn!

Thuis fotograferen

Genoeg foto-inspiratie in de keuken 
De keuken is misschien wel onze meest favoriete ruimte voor leuke foto’s. Natuurlijk ziet iedere keuken er anders uit, maar iedereen heeft wel leuke potjes, plantjes of kruiden in de keuken staan. Of een leuk gekleurde keukenweegschaal, een kookboek of een echte vijzel. Experimenteer met scherptediepte en maak de leukste foto’s.

woonkamer

En wat dacht je van je fruitschaal of van al die vers bereide maaltijden? Maak een ontbijtje, zorg voor een mooi bord of een leuke kom en je maakt binnen no time een gave culinaire foto. Of leg die goed gelukte koekjes voor altijd op een mooie manier vast. Lees ook onze tips voor food fotografie.

Keuken fotografie

De badkamer
Foto’s maken in de badkamer? Dat is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij het maken van foto’s in je huis. Toch kan ook de badkamer veel fotogenieke plaatjes opleveren. Wat dacht je van die mooie chromen kraan? Zorg ervoor dat ie blinkt en je hebt een prachtig fotografie-onderwerp te pakken. Stromend water is bovendien leuk om te spelen met een snelle of lange sluitertijd. Maar ook dat leuke zeeppompje, een pot badzout en een stapel handdoeken kunnen een heel mooi sfeervol plaatje opleveren.

Badkamer fotografie

Zoek leuke spulletjes bij elkaar, maak er een mooi tafereel van en afdrukken maar! Dit zou zomaar een heel leuke, persoonlijke wanddecoratie kunnen zijn.

shutterstock_239365435

En wat dacht je van dat bakje penselen in de hobbykamer, houten speelgoed in de kinderkamer of die oude (maar stiekem heel fotogenieke) spullen op de rommelzolder? Genoeg leuke foto-onderwerpen, toch? Home sweet home!