Hoewel Chris Ruijter (1978) zijn brood verdient als cultuurtechnisch ontwerper bij ARCADIS, maakt hij foto’s waar menig natuurfotograaf jaloers op zou zijn. Hij neemt zijn hobby dan ook uiterst serieus. Waar de meesten fotograferen met een Canon of Nikon, heeft Chris tot op de bodem uitgezocht met welke merk hij de foto’s kan maken die hij voor ogen heeft. En doet zich een mooi moment voor? Dan kan hij alles uit zijn handen laten vallen voor die ene foto. Als dat niet nieuwsgierig maakt!

Franse Veldwesp Chris Ruijter

Sinds wanneer ben je bezig met fotografie?
“Ik raakte aan het fotograferen toen ik in 2010 samen met mijn vriendin naar de westkust van Canada ging. We hadden een compact zoom camera mee om al die prachtige uitzichten en dieren in het wild vast te leggen, maar al snel merkte ik dat ik meer van het toestel wilde dan mogelijk was. Eenmaal thuis heb ik het hele internet afgestruind naar een camera die wel datgene kon wat ik wilde. Zo kwam ik bij een Pentax terecht. Toen raakte ik pas echt aan fotografie verslingerd.”

Wat is er zo bijzonder aan een Pentax camera?
“Allereerst kun je met een hoge ISO-waarde toch erg mooie foto’s maken, iets wat ik heel belangrijk vindt. Daarnaast zit de beeldstabilisatie in de sensor, en niet in de lens, waardoor je met elke lens de voordelen hebt van beeldstabilisatie. Daar komt bij dat de Pentax een mooie optie (Catch-in focus) heeft waarbij ik mijn sluiter kan indrukken en vervolgens net zo lang naar mijn onderwerp toe kan bewegen totdat ie ‘m scherp heeft. Op dat moment drukt de camera automatisch af. Zo lukt het relatief vaak om een heel klein beestje scherp op de foto te krijgen.”

Wat betekent fotografie voor jou?
“Als ik een bepaald beeld in mijn hoofd heb dat ik wil vangen of maken en dat lukt, dan geeft dat een kick. Fotografie is voor mij echt een vorm van kunst. Of je de foto’s nu sec laat of ze bewerkt. Een foto moet voor mij wel helemaal kloppen qua compositie, achtergrond, belichting en scherptediepte. Als het onderwerp dan ook nog eens bijzonder is, heb je echt een knaller van een foto. Al is de compositie nog veel belangrijker. Een foto moet gewoon lekker lezen, mooi kijken en vooral kunstig zijn.”

Welk onderwerp fotografeer je het liefst?
“De natuur, en ik heb me gespecialiseerd in macrofotografie. Ik ben altijd al een faunaliefhebber geweest en het mooie van macro vind ik dat je dingen kunt laten zien die je normaal niet ziet. Ik vind het leuk om iets bijzonders te fotograferen, iets anders dan anders. Macrofotografie is bovendien heel dichtbij. Daarmee bedoel ik dat je niet perse naar een bijzondere plek hoeft om een bijzondere foto te kunnen maken. De meest interessante beestjes zitten gewoon in en om het huis.”

Waarmee onderscheid je jezelf van anderen?
“Ik ben altijd op zoek naar een verhaal. Een close-up van een insect is nog geen goede foto. Het beestje moet je pakken, aankijken. Ik fotografeer dan ook altijd op ooghoogte en stel daarop scherp. Dat maakt een foto vaak wel heel bevreemdend, omdat je een insect opeens ziet zoals je een mens ziet. Contact maken met het beestje is wel echt wat ik zoek in mijn macrofoto’s. Als dat er niet in zit, geeft de foto me geen voldoening. Ik vind het ook leuk om alles op te zoeken over het beestje dat ik heb gefotografeerd. Zo kan ik de volgende keer benadrukken wat ik bijzonder vind aan het diertje.”

Wat is je eigen favoriete foto?
“Ik heb meerdere favorieten. Onderstaande foto van de pantserjuffer is er daar één van. De interactie met het diertje is hier ook heel leuk. Hij probeert zich letterlijk te verstoppen en draait met de camera mee om zijn rietstokje. Hij denkt dat je hem niet ziet. :-D”

Pantserjuffer Chris Ruijter

“Een andere favoriet is die van onderstaande trilspin. Al sinds het voorjaar zat dit spinnetje bovenin de wc, maar toen was hij nog te klein om de details te laten zien die ik wilde laten zien. Gelukkig mocht hij van mijn vriendin blijven zitten zodat ik ‘m ergens laat in de zomer kon fotograferen toen ie lekker dik en volgroeid was. Ik heb veel foto’s gemaakt, maar de compositie van deze klopt voor mij helemaal.”

Trilspin Chris Ruijter

Wat zou je anderen willen aanraden die meer willen doen met fotografie?
“Ga niet naar de eerste de beste grote elektronicazaak om je een camera aan te laten smeren, maar onderzoek zelf wat je leuk en belangrijk vindt, en zoek daar de juiste camera en lenzen bij. Verder is fotograferen net zoiets als autorijden. Je kunt wel leren hoe het moet, maar je leert het pas echt als je veel rijdt en veel op de weg zit. Fotografeer dus veel en maak vooral veel fouten, want zonder fouten leer je niet. Die maak je overigens niet in de automatische stand, dus zet je camera op M en stel alles handmatig in. Zo leer je de belichtingsdriehoek pas echt goed kennen.”

Hoe zie je de toekomst op fotografiegebied?
“Op dit moment staat deze hobby op een laag pitje. Met twee kleine kinderen en de derde op komst is het niet makkelijk om tijd te vinden. Maar mijn camera ligt wel startklaar in de la en ik weet zeker dat er een tijd komt waarin ik weer meer ga fotograferen. Wat ik dan wil doen? Ik zou heel graag de interactie tussen verschillende beestjes vast willen leggen, denk aan parende spinnen of vechtende libellen in de lucht. Dat laatste is wellicht een utopie, maar wel een droom. Mensen vragen weleens aan me of ik mijn werk zou willen maken van fotografie, maar dan moet het en dan is het niet leuk meer.”

Benieuwd naar meer foto’s van Chris? Neem een kijkje op zijn website http://www.chrisruijter.nl.