Rob heeft afgelopen juni met zijn vrouw, zwager en schoonzus een prachtige cruise gemaakt naar Denemarken en Noorwegen. Natuurlijk verdient zo’n bijzondere vakantie een bijzonder fotoboek, net als iedere andere reis trouwens die Rob maakt. Inmiddels heeft hij al 15 fotoboeken op zijn naam staan. Rob geniet van het maken, experimenteert veel en probeert ieder fotoboek weer mooier te maken dan het vorige. Daar wilden wij meer van weten!

Het fotoboek van Rob

Hoe begin je met het fotoboek?
“Als ik thuiskom na een vakantie begin ik altijd vrijwel direct. Dan zit alles nog vers in m’n hoofd en weet ik nog precies welke foto waar en wanneer is gemaakt. Gemiddeld maak ik zo’n 600 foto’s en dit keer kwamen de foto’s van mijn vrouw en zwager daar ook nog bij. Nu moet ik wel zeggen dat we tijdens onze vakanties altijd in een dagboekje bijhouden waar we zijn geweest en wat we hebben gezien. Dat helpt enorm bij het maken van de fotoboeken achteraf.”

Waar let je op bij het maken van een fotoboek?
“De foto’s moeten bij elkaar passen. Ik gebruik bovendien veel eigen foto’s als achtergrond. Tijdens de vakantie denk ik al het boek dat ik ga maken en maak ik foto’s van bijvoorbeeld gemetselde muren of bloemenperken. Dat zijn leuke onderwerpen om als achtergrond te gebruiken. Belangrijk is wel dat de achtergrond niet te druk is, zodat de aandacht gaat naar de bovenliggende foto’s. Die benadruk ik nog eens extra door een schaduw aan deze foto’s toe te voegen.”

Spread achtergrondfoto's

Waar haal je inspiratie vandaan?
“Ik bekijk graag fotoboeken van andere mensen, dus ik ben blij met de voorbeeldboeken op de website van CEWE FOTOBOEK. Zo kom je toch weer op nieuwe ideeën. Het idee van de vlaggen heb ik daar bijvoorbeeld vandaan. Sindsdien gebruik ik dat in elk boek. En zo maakte ik mijn eerste fotoboek met alleen witte pagina’s, maar in fotoboeken van anderen zag ik dat ze foto’s als achtergrond gebruikten. Dat vind ik veel mooier en leuker. Ook reismagazines vind ik een mooie inspiratiebron, daar zie je ook weleens een foto in een foto.”

Wat vind je handig aan de software van CEWE?
“Erg fijn vind ik dat de foto’s die je al hebt gebruikt worden afgevinkt zodat je nooit dezelfde foto’s gebruikt. In het verleden is me dat namelijk weleens overkomen met een ander fotoboekprogramma en daar kwam ik pas achter toen ik het fotoboek gedrukt en wel thuis had. Erg zonde. Ook vind ik de optie ideaal waarmee je direct afbeeldingen van internet kunt zoeken en invoegen. Zo heb ik de landkaart op pagina 1 hiervandaan (zie onderstaand) en ook de vlaggen heb ik op deze manier via internet gevonden.”

Handige functie software CEWE

Heb je nog (meer) handige tips voor andere fotoboekmakers?
“Plaats niet teveel foto’s op één pagina en gebruik de foto’s niet te klein. Die fout heb ik gemaakt tijdens het eerste fotoboek dat ik ooit maakte, maar daarna ben ik altijd grotere foto’s gaan gebruiken. Verder vind ik het leuk om bepaalde sjablonen op een creatieve manier te gebruiken. In dit fotoboek heb ik de tickets bijvoorbeeld in de eerste letters van onze voornamen gezet. Zie onderstaande spread. En omdat niet elke foto een plekje in het fotoboek krijgt, plak ik ook nog weleens een dvd met de resterende foto’s achter in het boek. Zo heb je toch alle foto’s bij elkaar.”

Spread sjablonen

Welke fotoboekspread is je favoriet?
“Ik ben eigenlijk heel tevreden met het hele boek, maar als ik moet kiezen vind ik onderstaande spread met de waterval het mooist gelukt. We reden over zo’n heel smal bergpaadje en iedere keer als we dichterbij kwamen, maakte ik weer een foto. Deze vind ik goed gelukt met dat opstuivende water en die mooie lucht.”

Spread favoriet waterval

Wat vind je het leukst aan het maken van een fotoboek?
“Lekker experimenten en nieuwe dingen ontdekken die mogelijk zijn met de software, dat vind ik leuk. Dit fotoboek over onze cruise naar Denemarken en Noorwegen telt 50 pagina’s, maar ik heb ook fotoboeken van 100 pagina’s in de kast staan. Dat is veel werk, maar ik ben er graag mee bezig. Ik herbeleef de vakantie ook echt tijdens het maken van een fotoboek.”