Ken je die portretfoto’s waarbij het licht perfect op het model lijkt te vallen? Grote kans dat de fotograaf hier gebruik heeft gemaakt van reflectieschermen. Hiermee kun je namelijk zelf het bestaande licht sturen. En dat is heel handig wanneer er wel voldoende licht is, maar niet helemaal op de juiste plekken. Ideaal dus voor mooie daglichtfoto’s. Hier lees je meer over het reflectiescherm en hoe je deze gebruikt.

Reflectiescherm portret

Natuurlijk kun je van standpunt veranderen of je onderwerp verplaatsen, maar dat wil niet altijd zeggen dat het dan wél lukt om die ene mooie foto te maken. Door gebruik te maken van reflectieschermen krijg je meer grip op de situatie en ben je niet afhankelijk van het bestaande licht. Het is niet zo dat je extra licht toevoegt, zoals met een flitser, maar je kunt er wel voor zorgen dat het licht op een bepaalde manier op je onderwerp schijnt. De naam zegt het al, het is een reflector: je vangt er licht mee op en kaatst dat naar de juiste plek.

Hoe gebruik je zo’n reflectiescherm?
Stel eerst vast waar je extra licht nodig hebt en bepaal daarna onder welke hoek je het scherm moet houden. Het licht kun je vervolgens doseren door het reflectiescherm onder een iets andere hoek te houden. Belangrijk om te onthouden is dat de hoek van inval gelijk is aan de hoek van uitval. Meestal is het handig om het reflectiescherm hoog te houden, simpelweg omdat het licht van boven komt. Dit oogt dus natuurlijker. Schaduwen onder ogen, neus en kin kun je bijlichten met een scherm dat je juist laag houdt.

De mooiste resultaten bereik je door alleen de randen van het reflectiescherm te gebruiken. Wanneer je dit licht langs het onderwerp laat strijken, als een ‘feathering light’, oogt dit heel natuurlijk. Gebruik dus liever niet het midden, omdat dit heel fel licht geeft.

Extra licht via een omweg
Je zou misschien denken dat je de ‘kortste weg’ moet nemen om het licht naar je onderwerp te sturen, maar soms is een omweg beter. Zo zou je binnen tóch die daglichtfoto kunnen maken, ook als er geen zonlicht door het raam valt. Hoe? Door het zonlicht buiten met een grote reflector op te vangen en daarmee het licht alsnog door het raam naar binnen te sturen. Met een tweede reflectiescherm vang je het licht vervolgens op en dit stuur je naar je onderwerp. Deze techniek wordt veel gebruikt door professionele fotografen en wordt ook wel ‘Bounce the light’ genoemd. Leuk om mee te experimenteren!

Oh ja, enige assistentie is erg handig wanneer je met reflectieschermen werkt. Als fotograaf bepaal jij hoe het scherm gericht moet zijn, maar het is wel fijn als iemand anders het scherm voor je vasthoudt zodat jij de foto kunt maken. Soms kun je het scherm ook vastklemmen op een statief.

Welke soorten reflectieschermen zijn er?
Reflectieschermen zijn er in verschillende kleuren en maten. Een wit scherm zorgt voor zacht licht en wordt meestal gebruikt bij een gerichte lichtbron, zoals de zon. Een zilverkleurig scherm reflecteert het meeste licht en is daardoor beter bruikbaar op een bewolkte dag. Zolang het licht zich nog voldoende door de bewolking weet te worstelen, kun je dit naar je onderwerp leiden. Vind je het licht te kil? Gebruik dan een goudkleurig reflectiescherm om de boel wat op te fleuren.

Reflectieschermen

Ook zijn er veel verschillende maten verkrijgbaar: van modelletjes die je opvouwt tot een klein pakketje en stukken doek met losse buizen tot 5-in-1 reflectoren. Let in elk geval op dat het doek strak gespannen is. Dat is namelijk heel belangrijk voor mooi, gelijkmatig licht.

Oefening baart kunst
Misschien ben jij een natuurtalent, maar meestal is het best even oefenen geblazen om de juiste techniek onder de knie te krijgen. Je moet namelijk leren hoe je met zo’n reflectiescherm het licht het beste kunt sturen, en dat is nog helemaal niet zo eenvoudig. Maar onthoud: juist van je ‘mislukte’ foto’s kun je veel leren en beter word je alleen door veel te oefenen en te experimenteren. Pas trouwens wel op dat je op een zonnige dag niet het felle zonlicht via het reflectiescherm recht in de ogen van je model schijnt. Niemand vindt een fijn om een tijd lang vlekken te zien, dus oefen liever eerst op een pop. 😉

Heb jij nog iets toe te voegen? Of werk je veel met reflectieschermen? Laat vooral je reactie achter!