Fotograferen tijdens vakanties en uitstapjes deed hij altijd al, maar sinds hobbyfotograaf John Roos (61) twee jaar geleden een goede digitale spiegelreflexcamera heeft aangeschaft, stopt hij elk vrij uurtje in fotografie. Hoewel hij het moet hebben van de avonden, weekenden en vakantiedagen weerhoudt hem dat niet om steeds weer thuis te komen met de mooiste plaatjes. Het liefst voor aan de muur.

John Roos Achtereiland Medemblik

Waarom ben je gaan fotograferen?
“Zolang als ik me kan herinneren ben ik al bezig met beeld. Vroeger schilderde ik veel, ik begon ooit met olie en later maakte ik aquarelschilderijen van afbeeldingen die mij aanspraken. Maar hoewel ik altijd enthousiast aan een nieuw schilderij begon, verloor ik dat enthousiasme halverwege vaak. Dan lukte het niet helemaal zoals ik het in mijn hoofd had of het kostte me teveel tijd. Eigenlijk had ik er het geduld gewoon niet voor. Fotografie is een kunstvorm die mij veel meer ligt.”

Wat vind je zo leuk aan fotografie?
“Ik hou ervan om iets moois te creëren. Eigenlijk wil ik dat elke foto die ik maak een schilderij zou moeten kunnen zijn. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar dat is wel mijn uitgangspunt. Bij elk onderwerp dat ik fotografeer let ik dan ook erg op de compositie, de kleurstellingen en de lichtval. Het gaat om het totaalbeeld. En als je het vergelijkt met het maken van een schilderij ben je veel sneller klaar. Voor mij gaat fotografie ook om geluksmomenten: op het juiste moment op de juiste plek zijn. Dat maakt het spannend.”

Wat fotografeer je het liefst?
“Ik hou ervan om buiten te fotograferen. Lekker wandelen, camera mee en mooie dingen vastleggen die ik tegenkom. Of dat nu een mooi landschap is, een vogel of een leuk straatbeeld, dat maakt me eigenlijk niet uit. Ik ben gewoon altijd op zoek naar een mooi creatief beeld, het plaatje moet kloppen. En die continu veranderende omstandigheden qua licht en sfeer maken de natuurlijke omgeving keer op keer tot een interessant onderwerp.”

Wat is je eigen favoriete foto?
“Tijdens een evenement van de Dutch Re-enactment Group, een vereniging die de tweede wereldoorlog uitbeeldt, heb ik onderstaande foto gemaakt. Hij is genomen op de Broerdijk vlakbij mijn woonplaats Medemblik waar ik aan het wandelen was met mijn vrouw. Het leuke aan deze foto is dat je echt teruggaat in de tijd; er staat niets op dat niet thuishoort in het tijdsbeeld. En die stoomtrein die precies op het juiste moment aan komt rijden, maakt de foto helemaal af. Vooral in zwart-wit.”

John Roos Broerdijk

“De bovenste foto van het Achtereiland in Medemblik vind ik geslaagd vanwege de sneeuw en de man die in zijn lange donkere jas precies op het juiste moment aan kwam lopen. Dat geeft een nostalgisch tintje.”

Wat is jouw advies voor andere hobbyfotografen?
“Ik leer zelf heel veel van fotografiemagazines en fotoblogs op internet, dus ik zou willen adviseren om veel te lezen over fotografie. En als ik iets niet weet, zoek ik het op via YouTube. Daar kun je bijna altijd wel een filmpje vinden dat antwoord geeft op je vraag. Verder heb ik me aangesloten bij een fotoclub. Het verruimt je blikveld om foto’s te moeten maken van onderwerpen die je normaal gesproken misschien niet zou fotograferen. Bovendien is het heel waardevol om samen foto’s te bespreken.”