Een mooi versierde kerstboom, prachtige cadeaus, een schitterend gedekte tafel én we zien er allemaal op ons ‘kerstbest’ uit. Dat moet worden vastgelegd, toch? Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker ook voor het maken van mooie foto’s. Met deze fotografietips wordt het een kerst om nooit te vergeten!

Kerstboom versieren

1. Zoom in op details
Hoe completer het verhaal, des te beter de herinnering. En detailfoto’s vertellen vaak meer dan een totaalbeeld. Zoom dus in! En maak je eerste kerstfoto’s tijdens het ophalen of het versieren van de kerstboom. Zorg vanaf nu dat je je camera voor het grijpen hebt om zo de mooiste kerstmomenten vast te kunnen leggen. Zo kun je een verhaal vertellen met je foto’s.

Versier de kerstboom

2. Proef dat toetje steeds weer
Heb je echt je best gedaan op het toetje? Vergeet deze dan niet voor eeuwig vast te leggen! Extra mooie ‘food photography‘ maak je met een beperkte scherptediepte. Kruip dus dicht op het bord en gebruik een groot diafragma (laag f-getal), zodat alleen de voorkant van het bord scherp is en de rest vervaagt. Zo vergeet je dat overheerlijke toetje nooit meer!

Fotografeer dat toetje

3. Leg die mooi gedekte tafel vast
Natuurlijk maken we foto’s tijdens het kerstdiner, maar het zou zonde zijn als we die prachtig gedekte tafel niet eerst op de foto zouden zetten. Als je detailfoto’s, van bijvoorbeeld het toetje, afwisselt met overzichtsfoto’s heb je bovendien een prachtige verzameling voor in je fotoboek.

Mooi gedekte tafel

4. De mooiste portretten maak je met kerst
Waarom niet gebruik maken van de gelegenheid dat iedereen zijn mooiste kleren draagt en goedgemutst is? Juist, we maken meteen een paar mooie portretfoto’s! Verzamel ook wat leuke attributen, zoals kerstmutsen en rode linten, voor het maken van échte kerstportretten. De kerstboom op de achtergrond doet het ook altijd goed. Lees tevens onze tips voor familieportretten.

Kerst portret

5. Ook zij verdienen een foto
Met zorg ingepakte cadeaus verdienen ook een mooie foto voordat ze worden uitgepakt. Zet ze op de grond voor de kerstboom en ga zelf ook op de grond liggen. Of zorg in elk geval dat je camera op de grond staat. Creëer nu een beperkte scherptediepte door scherp te stellen op de cadeaus. Zet hiervoor je compactcamera op de macrostand of gebruik een diafragma van 2.8. of 4.0. Een sfeervolle kerstfoto is het resultaat.

Kerstcadeautjes

6. Blijf niet zitten waar je zit
Cadeautjes uitpakken is het volgende dankbare onderwerp. Glunderende gezichtjes en vrolijk cadeaupapier zijn een gouden combinatie voor prachtige foto’s. Blijf niet zitten waar je zit, maar beweeg om de geportretteerde heen voor het vinden van een mooie compositie. Later zullen ze je dankbaar zijn.

Cadeautjes uitpakken

7. Kerstlichtjes fotograferen
De ingrediënten voor deze foto? Voldoende kerstlichtjes en een camera waarbij je het diafragma handmatig kunt instellen. Zet je diafragma helemaal open – dus een laag f-getal, bijvoorbeeld f2.8 – en stel nergens op scherp. Het is even experimenteren voor zo’n leuk bokeh effect, maar dan heb je ook wel dé ultieme kerstfoto te pakken!

Kerstlichtjes fotograferen

In een eerder blogartikel leggen we uit hoe je de warme kerstsfeer vastlegt.
Laat je ook inspireren voor sfeervolle winter spreads met leuke kerst extra’s voor in je fotoboek.

Hopelijk ben je nu goed voorbereid op een onvergetelijke kerst! Merry Christmas!