Portretten, babyfoto’s of productfoto’s. Vaak worden deze gemaakt in een speciale fotostudio. Handig, want je bent niet afhankelijk van bepaalde weersomstandigheden en zo heb je de belichting helemaal in eigen hand. Maar wist je dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om je eigen fotostudio te maken? Wij hebben voor je uitgezocht wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met studiofotografie. Zo kun je zelf de mooiste foto’s maken, gewoon vanuit huis.

Studiofotografie

Wat heb je nodig?
Allereerst heb je een goede compact- of digitale spiegelreflexcamera nodig waarbij je de belichting handmatig kunt instellen. Als je thuis ruimte over hebt en je denkt vaak gebruik te willen maken van je eigen fotostudio is het handig om hier een aparte ruimte voor in te richten. Dan hoef je de benodigde studiobelichting en achtergronden niet steeds opnieuw op te stellen en af te breken. Hieronder lees je meer over de benodigde accessoires.

Een egale achtergrond
Bij studiofotografie wordt bijna altijd een egale achtergrond gebruikt. Simpelweg omdat een drukke achtergrond afleidt en je doorgaans juist de focus op je model of product wilt leggen. Er zijn verschillende achtergronden mogelijk: zo wordt vaak gebruik gemaakt van naadloos achtergrond papier. Dit zijn rollen papier die in verschillende breedtes en kleuren te krijgen zijn en die je aan een speciale standaard bevestigt. Maar een lap stof kan ook een prima optie zijn of misschien heb je wel gewoon een mooie witte muur.

De studiobelichting: flitsers, softboxen en flitsparaplu’s
Met studiobelichting kun je zowel hard als zacht licht creëren en alles wat daar tussenin zit. Je kunt de belichting dus helemaal zelf instellen: hét grote voordeel van studiofotografie. Dit doe je met studioflitsers en softboxen, maar wie het goedkoper wil aanpakken komt ook al een heel eind met bouwlampen.

Studioflitsers
Studioflitsers zijn externe flitsers die veel meer licht geven dan de flitser op je camera. Ze zijn dan ook veel krachtiger. Een studioflitser kun je op verschillende  plaatsen neerzetten, waarbij de lichtsterke regelbaar is en het licht op allerlei manieren kan worden gebundeld en gespreid. Zo kun je het model of een product perfect belichten.

Bouwlampen in plaats van flitsers?
In eerste instantie kun je ook met bouwlampen prima resultaten boeken. Wel heb je minimaal 500 watt nodig voor een beetje goed licht. Hou er ook rekening dat bouwlampen erg warm worden, dus als je hier bijvoorbeeld een paraplu aan wilt bevestigen, doe dat dan op minstens een halve meter afstand van de lamp. Allereerst om er zeker van te zijn dat er geen brand ontstaat, maar ook omdat het licht op die manier mooier wordt verdeeld.

Softbox
Je kent ze wel: die koepelvormige raamwerken. Dat zijn softboxen. Je bevestigt ze aan je studioflitser, waardoor de softbox tussen de flitser en je onderwerp in zit. Hiermee verzacht je het harde licht dat van de flitser afkomt. De zijkanten van een softbox kun je zien als reflectoren en door de stof aan de voorkant wordt het licht verspreid. Het resultaat? Mooi zacht en natuurlijk licht dat vergelijkbaar is met licht dat door een raam valt. Softboxen zijn erg populair bij professionele studiofotografen.

Flitsparaplu
Ook een flitsparaplu bevestig je aan de studioflitser, maar nu draai je de flitser 180 graden van het onderwerp af. Met een flitsparaplu heb je echter minder controle over het licht dan met een softbox. Het licht gaat namelijk heel veel kanten op en er ontstaat een grote spreiding. Als je het onderwerp gelijkmatig wilt belichten, is dat prima. Maar voor meer controle en mogelijkheden kun je beter een softbox gebruiken. Het voordeel van een paraplu is dan wel weer dat je deze razendsnel opzet. Sneller dan het in elkaar zetten van een softbox en bovendien neemt ie minder ruimte in beslag. Op locatie kan een paraplu dus heel handig zijn!

Voordeel van een reflectiescherm
Reflectieschermen zijn handig om wat licht van de studioflitser te weerkaatsen naar de schaduwgebieden van je onderwerp. Zo wordt een reflectiescherm ook vaak gebruikt om schaduwen onder de ogen van een model tegen te gaan. In dat geval houdt het model het reflectiescherm vaak in zijn of haar handen. Let wel op dat het licht van de studioflitser het reflectie scherm rechtstreeks raakt, omdat het scherm het licht moet kunnen weerkaatsen.

En verder?
Met bovenstaande accessoires kom je al een heel eind in je eigen fotostudio. Natuurlijk is het ook afhankelijk van je onderwerp waar jij het meeste baat bij hebt. En er is nog veel meer. Zo is een belichtingsmeter heel handig om snel en eenvoudig de perfecte belichting te creëren. En voor wie graag vrouwelijke modellen fotografeert, kan een ventilator onmisbaar zijn voor meer beweging in je portret. Net als alle andere soorten fotografie is ook studiofotografie een kwestie van veel experimenteren en ontdekken!