Regent het? Nou, laat die camera maar thuis. Mooie foto’s maken wordt nu toch niks. Of…? Je zou het misschien niet 1-2-3 denken, maar die vervelende regen kan echt de meest prachtige en sfeervolle plaatjes opleveren! Natuurlijk moet je wel even extra voorzichtig zijn met je camera, maar tussen de buien door en met een extra plastic zak kun je er lustig op los fotograferen. Wij hebben tips!

Fotograferen in de regen

1. Bevries de waterdruppels met je camera
Kinderen die in de plassen stampen, omhoog spattend water van auto’s die voorbij rijden en grote dikke druppels die uit de hemel vallen. Dat zijn nou mooie momenten om met de sluitertijd van je camera te spelen! Zet de camera in de S- of Tv-stand en kies een sluitertijd van 1/500e seconde of sneller. Zo kun je de waterdruppels als het ware ‘bevriezen’. Kun je jouw camera niet handmatig instellen? Probeer dan de sportmodus. Ook in deze stand zal de camera een snelle sluitertijd en een hoge iso-waarde kiezen om beweging te bevriezen.

Bevries waterdruppels

Bevroren waterdruppels

2. Ga op zoek naar kleur!
Bij een regenachtige dag denken we al snel aan grauwe luchten en saaie tafereeltjes. Maar het leuke van die grauwe, sombere omgeving is dat alles wat kleur heeft juist extra opvalt. Denk aan vrolijk gekleurde paraplu’s, mooie oranje herfstbladeren of aan de gezellige rode laarzen van je dochter. Die kleuren knallen eruit! Ga daar dus vooral naar op zoek. Je zult zien dat de combinatie van kleur en regen de leukste foto’s oplevert.

Zoek kleur in de regen

Om je gekleurde onderwerp nog meer op te laten vallen, kun je de flitser inschakelen. Gebruik hiervoor de invulflits. Let wel op dat je in dit geval geen snelle sluitertijd gebruikt. Stel je camera liever in op 1/30 of 1/60. Anders wordt je foto al snel te donker.

3. Regenplassen fotograferen
Richt je blik ook vooral op de grond en let op de plassen water die je tegenkomt. Hier kun je namelijk prachtige reflecties in fotograferen. Loop eens om een plas heen, ga door je knieën en probeer een mooie compositie te maken. Vooral in een stad kun je op die manier heel creatief gebouwen fotograferen. Wanneer je alleen de plas water fotografeert, met uiteraard het onderwerp in de reflectie, kun je ook zeer mooie abstracte foto’s maken.

Reflectie in plas

Regenplassen fotograferen

4. Omarm wisselvallig weer
Ken je die wisselvallige dagen waarop zon en regen elkaar afwisselen en je geen idee hebt wat je aan moet? Eerst die dreigende lucht, dan een fikse regenbui en vervolgens die prachtige, opklarende lucht waarbij het zonnetje zich voorzichtig laat zien. Heerlijke ingrediënten voor prachtige foto’s! Die donkere regenwolken zorgen voor landschapsfoto’s vol impact, terwijl de hangende regendruppels aan een spinnenweb zich uitstekend lenen voor magische macrofotografie. En wie weet spot je een regenboog!

macrofotografie na regenbui

5. Bescherm je camera
Besluit je naar buiten te gaan in de regen, zorg dan wel voor bescherming van je camera. Zo kun je bijvoorbeeld speciale regenhoezen kopen, maar eigenlijk werkt een plastic tas of vuilniszak ook prima. Deze wikkel je gewoon rond je camera en met een stukje tape plak je het plastic aan elkaar vast. Stop dit dus gewoon standaard in je cameratas en je bent altijd goed voorbereid!

Veel plezier in regen!