Onze fotoboek software kent vele mogelijkheden. Zo kun je een fotoboek maken dat helemaal naar jouw wens is. Natuurlijk is het dan wel handig als je weet hoe de software werkt. Hoe pas je de foto’s bijvoorbeeld aan? Hier leggen we de basis uit.

Foto's aanpassen

Foto vergroten en verkleinen
Selecteer de foto die je wilt vergroten of verkleinen en schuif met de rode bolletjes. Zo blijft de verhouding van de foto gelijk. Wil je het fotovlak breder, smaller, korter of langer maken? Schuif dan met de vierkante rode vlakjes totdat je de gewenste afmeting te pakken hebt. Als je nu met de muis op de foto zelf gaat staan, kun je deze soms nog iets verschuiven wanneer de foto groter is dan het vlak. Zo maak je ook heel eenvoudig nieuwe uitsneden.

Foto’s verplaatsen
Wil je de foto verplaatsen? Selecteer de foto en ga met je muis naar de rand. Nu verschijnt er een plusje in beeld en kun je de foto rustig verschuiven over de gehele twee pagina’s. Kijk waar de foto het beste tot zijn recht komt.

Foto’s roteren
Hou je niet zo van recht en heb je liever schuine foto’s? Deze kun je eenvoudig draaien door met je muis naar het bovenste rode bolletje in de foto te gaan. Eenmaal op het bolletje, verschijnen er twee pijltjes. Nu kun je jouw foto draaien. Helemaal rond, op z’n kant of gewoon net ietsje schuin. Je kunt ook de foto in één keer een kwartslag draaien door op de knop met het ronde pijltje bij ‘Indeling’ te drukken. (Zie onderstaande afb.)

foto aanpassen

Volgorde van je foto’s aanpassen
Heb je verschillende foto’s die elkaar overlappen? Deze kun je eenvoudig omwisselen van plek, zodat de ene foto dus een laag naar voren en de andere foto een laag naar achteren gaat. Selecteer de foto die je naar voren of achteren wilt hebben, ga naar de tab ‘Indeling’ in de bovenste menubalk en kies voor één van de knoppen met de zwarte, schuine pijltjes en de dubbele foto. (Zie bovenstaande afb.) Je kunt er altijd maar één aanklikken omdat de software weet welke foto er onder of boven ligt.

Plaats een rand om je foto’s
Vooral als je werkt met achtergronden is het leuk om met randen te werken voor de foto’s die je bovenop plaatst. Zodra je een foto selecteert, worden de icoontjes bij ‘Foto’ in de menubalk geactiveerd. Ga nu naar het icoontje met de gele rand en er opent zich een nieuw scherm. Vink nu het hokje voor ‘Rand’ aan en stel een breedte en kleur in. Je kunt elke kleur rand kiezen die je maar wilt, wij gaan het liefst voor wit. Leuk om mee te experimenteren.

Rand en schaduw toevoegen

Schaduw onder je foto’s
Met schaduw onder je foto’s kun je een 3D-effect creëren; het is net of de foto’s loskomen van de achtergrond. Die schaduw voeg je toe in hetzelfde scherm als waar je een rand kunt toevoegen. Activeer de schaduw door deze aan te vinken. Nu kun je een afstand kiezen (hoe ver reikt de schaduw), de intensiteit (hoe donker wordt de schaduw) en de onscherpte. Want wil je een harde slagschaduw of een softe schaduw? Vervolgens kun je nog kiezen of je de schaduw alleen bij deze ene foto wilt toepassen of op alle foto’s op de twee pagina’s. Ditzelfde geldt voor een eventuele rand.

Pas de pagina-indeling van je foto’s aan
Wil je de indeling van je foto’s aanpassen? Ga naar ‘Indelingen’ linksboven of rechtsboven in het fotoboekprogramma (afhankelijk van de versie die je gebruikt) en je kunt kiezen uit heel veel verschillende pagina-indelingen met 1 tot maar liefst 25 foto’s per pagina. Natuurlijk heb je na die keuze nog de mogelijkheid om je foto’s stuk voor stuk aan te passen.

Wil je graag meer leren of heb je nog vragen? Schrijf je in voor een gratis, interactieve webworkshop of bekijk de andere tips voor je fotoboek (zie categorie rechtsboven).