Natuurlijk is een fotoboek met alleen foto’s helemaal prima. In sommige gevallen kan dat zelfs heel mooi zijn en heb je echt geen tekst nodig. In andere gevallen maak je jouw fotoboek pas echt compleet door het toevoegen van tekst. Maar hoe voeg je tekst toe aan je fotoboek? Hoe wijzig je het lettertype, de kleur en de grootte van de tekst? Welke tekstgrootte is goed leesbaar? En wat kun je verder met tekst in je fotoboek? Je leest het hier!

Tekst in je fotoboek

Met het icoon T+ kun je een tekstblok toevoegen. Je cursor wordt nu een plusje waarmee je een tekstblok in je fotoboek kunt plaatsen. Dit tekstblok kun je zo groot maken als je wilt. Je vergroot en verkleint het eenvoudig door het tekstblok te selecteren en aan de rode blokjes te trekken. Om het tekstblok te draaien selecteer je het tekstblok en zet je de  muis op het rode bolletje bovenin het tekstvlak. Deze beweeg je naar links of rechts. Het tekstblok verplaats je door op de gele rand te staan wanneer je het tekstblok hebt geselecteerd. Zo verschuif je het gehele tekstblok.

Tekst wijzigen

Typ je tekst
Als je in het tekstblok gaat staan, kun je daar je tekst typen. Het is ook mogelijk om tekst van internet of van een Word-document te kopiëren, bijvoorbeeld informatie over een stad of gebouw, en dat vervolgens in een tekstblok plakken. Op die manier kun je leuke informatie aan je fotoboek toevoegen.

Bewerk de tekst
Natuurlijk kun je de tekst ook bewerken. Dit doe je door deze met je muis te selecteren. Hieronder bespreken we alle mogelijkheden.

Lettertype wijzigen = Het lettertype wijzig je eenvoudig door op het bovenste rechterpijltje te klikken in het gedeelte ‘Tekst’ van je menubalk. Hier kun je elk lettertype kiezen dat op jouw computer aanwezig is. Het lettertype is een belangrijk onderdeel van het ontwerp van je fotoboek. Kijk maar eens in tijdschriften hoeveel verschillende lettertypes er worden gebruikt en hoe ze medebepalend zijn voor de sfeer van een pagina of advertentie.

Tekst lettertype bewerken

Tip: Wil je graag keuze hebben uit meer leuke lettertypes? Je kunt eenvoudig mooie, gratis lettertypes downloaden via websites als http://www.1001freefonts.com/ en http://www.dafont.com/. Al deze lettertypes kun je vervolgens gewoon gebruiken in je CEWE FOTOBOEK.

Lettergrootte veranderen = Voor een kop gebruik je doorgaans een grotere letter dan voor de gewone tekst. Of misschien wil je gewoon een groter of kleiner lettertype gebruiken. Dat kan. De lettergrootte pas je eenvoudig aan door op het pijltje te klikken naast het getal in de menubalk. Uiteraard moet je de tekst wel geselecteerd hebben voordat je de grootte kunt aanpassen. Standaard is lettergrootte 12, maar ook 10 is prima leesbaar.

Bold, cursief of onderstreept = Net als in tekstverwerkingsprogramma’s kun je in deze software ook je tekst bold (B) of schuingedrukt (I) maken of onderstrepen (U). Handig voor kopjes, woorden of teksten die je wilt laten opvallen. Je vindt deze mogelijkheden naast elkaar in de menubalk.

Kleur van de letters aanpassen = Je kunt jouw tekst alle kleuren van de regenboog geven door deze te selecteren met knop A. Kies voor één van de primaire, standaard kleuren of ga naar ‘Kleur kiezen’. Door met je muis in het gekleurde vlak te bewegen kun je elke kleur kiezen die je maar wilt. Tip: Grijze letters zijn soms net wat stijlvoller dan zwarte letters en op een donkere achtergrond doen witte letters het weer erg goed.

Tekst kleur aanpassen

Kleur van het tekstblok aanpassen = Wil je het gehele tekstblok graag een kleurtje geven? Ook dat is mogelijk. Je doet dit door het tekstblok te selecteren en door vervolgens op het emmertje (naast A) te klikken. Nu kun je het blok elke kleur geven die je maar wilt.

Tekst uitlijnen = Met uitlijnen bedoelen we de positionering van de tekst in het tekstblok. Hiervoor gebruik je de meest rechtse knop in de menubalk (in het gedeelte ‘Tekst’) met de drie stippen. (Zie onderstaande afbeelding) Nu kun je de geselecteerde tekst rechts of links uitlijnen, centreren of uitvullen. Experimenteer hier maar eens mee.

Tekst uitlijnen

Tekstinstellingen = Natuurlijk kun je de tekst op elke pagina apart wijzigen, maar het is ook mogelijk om alle tekst op alle pagina’s in één keer allemaal hetzelfde te bewerken. Je doet dit met het gereedschapsicoontje naast de uitlijnmogelijkheden. Wanneer je hierop klikt, komt er een extra venster tevoorschijn. Hier kun je het gewenste lettertype kiezen, de grootte, kleur enz en vervolgens kies je voor ‘Alle teksten aanpassen’. Nu worden alle teksten in je gehele fotoboek op exact dezelfde manier bewerkt. Handig!

Tekst instellingen

Bekijk hier ook de video over het toevoegen van tekst.
Bekijk hier de video over tekst op de cover van je fotoboek.