Een mooie foto maken van je dochter, dat leuke strandhuisje of die prachtige vlinder? Wie of wat je ook fotografeert, wanneer je het onderwerp in het midden plaatst, wordt je foto al gauw saai. Daarom wordt in de fotografie veel gebruik gemaakt van de regel van derden, oftewel de gulden snede. Zo maak je eenvoudig veel interessantere foto’s!

Regel van derden

De regel van derden pas je toe door je foto in negen gelijke vlakken te verdelen. De regel is dat het hoofdonderwerp zich moet afspelen op één van de vier snijpunten. Zo creëer je onmiddellijk een mooie compositie: de foto is niet alleen boeiender, maar ook meer in balans. Fotografeer je een dier of mens? Geef het dan altijd meer ruimte in zijn of haar kijk- of looprichting. Op deze manier komt je foto tot leven.

Toch zijn er altijd uitzonderingen. Daarom is de regel van derden meer een leidraad dan een regel. Dus vind jij je onderwerp toch mooier uitkomen in het midden van de foto? Vooral doen! Jij bent de fotograaf.