Wie betere foto’s wil maken kan veel leren van andere fotografen. Wat drijft hen om te fotograferen? Waarom zijn ze er ooit mee begonnen? Waar zijn ze trots op? En wat is hun beste advies voor jou? Op ons blog (in de categorie Uitgelicht) laten wij regelmatig fotografen aan het woord die deze vragen beantwoorden. Hier hebben we een aantal inspirerende adviezen voor je verzameld.

Adviezen uitgelicht

1. “Er bestaat geen boek waarin precies staat beschreven hoe je een goede foto kunt maken. Elk moment is anders. Wel kun je leren dingen te herkennen. Weet dus wat je camera kan, zodat je onder die bepaalde omstandigheden de mooiste foto kunt maken.” (Anton Roeterdink, allround professioneel fotograaf)

2. “Geef jezelf steeds nieuwe opdrachten en uitdagingen. Voor wie begint met fotograferen is het heel belangrijk dat je leert spelen met diafragma en sluitertijd. Daarnaast moet je heel goed leren kijken naar hoe het licht valt.” (Moniek Slagter, professioneel fotografe bij La Luz Fotografie)

3. “Iedereen kan foto’s maken, maar hoe het beeld er uiteindelijk uit komt te zien ligt niet aan de camera, maar aan de fotograaf. Bij het fotograferen van mensen is de interactie die je hebt met iemand heel belangrijk.” (Medea Huisman, intuïtief professioneel fotografe)

4. “Fotografeer je graag mensen? Observeer dan goed en ga op zoek naar emotie. Stop niet eerder met fotograferen voordat je de mooiste, meest sprankelende momenten hebt vastgelegd!” (Moniek Slagter, professioneel fotografe bij La Luz Fotografie)

5. “Wees niet te snel tevreden. Blijf zoeken naar die ene onderscheidende foto. Zelf ben ik pas tevreden als ik die sprankeling in iemands ogen heb gezien.” (Anton Roeterdink, allround professioneel fotograaf)

6. “Fotografeer je graag in de natuur? Je hoeft echt niet ver weg voor mooie natuurfoto’s. De mooiste foto’s maak je gewoon dichtbij huis.” (Jeroen Peijs, natuurliefhebber en hobbyfotograaf)

7. “Wist je dat vlinders pas bij 15 á 16 graden gaan vliegen? Dus als je er in de zomer vroeg bij bent, blijven ze gewoon stilzitten. Zo heb jij de tijd om eerst rustig je statief op te zetten om vervolgens de mooiste vlinderfoto’s te maken.” (Jeroen Peijs, natuurliefhebber en hobbyfotograaf)

8. “Voor het fotograferen van vogels is het belangrijk dat je hun geluid gaat herkennen. Elke vogel heeft zijn eigen geluid en vaak hoor je een vogel eerder dan dat je hem ziet. Zo kijk je voor zangvogels in de bomen en voor kievieten in het grasland.” (Ton van Uden, hobbyfotograaf en vogelaar)

9. “Op de website waarnemingen.nl worden dagelijks tientallen gespotte vogels in heel Nederland geplaatst. Het doel van deze website is het in kaart brengen van de vogelstand in Nederland, maar voor iedereen die graag vogels fotografeert, is de site ook heel handig om te zien waar je moet zijn.” (Ton van Uden, hobbyfotograaf en vogelaar)

10. “Wil je écht verder in de fotografie? Probeer een eigen stijl te ontwikkelen. Dit leer je op een kunstacademie. Daar vind je de nodige diepgang en je wordt gestimuleerd bij de ontwikkeling van je eigen stijl.” (Medea Huisman, intuïtief professioneel fotografe)

Zin in meer inspiratie?
De gehele interviews vind je in de categorie Uitgelicht. Of lees de adviezen die we al eens eerder op een rijtje hebben gezet.