Een hond die blij achter zijn stok aanholt, een raceauto die zijn laatste rondje maakt of je hardlopende vriendin die voor de marathon oefent; allemaal mooie momenten om vast te leggen. Deze onderwerpen zijn alleen stuk voor stuk wel in beweging, dus hoe maak je dan een mooie foto? Wel eens van de techniek panning gehoord? Want zo maak je het verschil. Lees hier hoe je deze techniek zelf toepast.

Zo maak je het verschil bij beweging

Foto 1 is een mooie, scherpe foto waarbij je aan de houding van de hond duidelijk ziet dat hij rent. De foto is echter wel behoorlijk statisch. En eigenlijk ziet het er zelfs een beetje gek uit, zo’n hond die net boven de grond lijkt te zweven. Voor je gevoel is dit niet natuurlijk. Wat je eigenlijk wil is de hond in beweging vastleggen. Zijn snelheid. Gelukkig is daar een techniek voor die je na enige oefening gemakkelijk zelf kunt toepassen. Ook met een eenvoudige compact camera!

Foto 2 laat de snelheid van de hond zien. Want niet alleen zijn poten, maar de gehele achtergrond is hier in beweging. Het resultaat is een dynamische foto waarop écht te zien is dat de hond hard rent. Hier is die panning-techniek toegepast. Tijdens het afdrukken is Marius zijn hond met de camera blijven volgen waardoor het dier grotendeels scherp is gebleven, terwijl alleen de achtergrond is bewogen.

Hoe werkt panning nu precies?
Bepaal van tevoren het punt waar het onderwerp dat je wil fotograferen voorbij komt en stel daarop scherp. Wanneer jouw onderwerp (in dit geval de hond) dat punt nadert, volg je het door de lens. Op het moment dat je onderwerp de plek passeert, druk je af. Blijf het onderwerp echter wel volgen met je camera en stop hier vooral niet te snel mee! Deze techniek vergt enige oefening, maar het effect is zeker de moeite waard.

Hoe kun je de camera het beste instellen?

  • Zet je camera op sluitertijd voorkeuze en kies voor een lange sluitertijd (bijv. 1/60)
  • Je kunt ervoor kiezen de autofocus van de lens uit te zetten. Als het onderwerp te snel gaat, kan het namelijk gebeuren dat de lens het niet redt om scherp te stellen op het bewegende punt. Simpelweg omdat hij het niet kan bijhouden. En wanneer je van te voren scherp stelt op een punt, maakt het al helemaal niet uit of je de autofocus uitzet. Vergeet de autofocus overigens niet weer aan te zetten wanneer je klaar bent met je fotosessie.
  • Zet je camera op de instelling Continuous Shooting Mode (of Burst Mode).  Omdat je zo automatisch meerdere foto’s snel achter maakt, vergroot je de kans op die ene goede foto!
  • Heb je een compact camera? Druk de sluiterknop half in om scherp te stellen en druk af als je onderwerp voorbij komt. Wel blijven volgen natuurlijk. Ook zo kun je deze techniek prima toepassen!

Voor onderstaande foto’s is ook gebruik gemaakt van panning.

Snelheid by Marius van Pijpen

Snelheid F1 by Marius van Pijpen

Wil jij € 10,- korting op een CEWE FOTOBOEK winnen?
Deel jouw foto waarbij je de techniek panning hebt toegepast en maak hiermee kans op € 10,- korting op een CEWE FOTOBOEK. Je kunt je foto tot vrijdag 19 april a.s. uploaden via de link ‘Zo maak je het verschil’ rechts op ons blog. Wie weet win jij die leuke korting! Let op: vergeet niet je e-mailadres op te geven als je kans wil maken op de korting.

Misschien vind je de andere artikelen uit deze blogreeks ook interessant:
1. Zo maak je het verschil bij nachtfotografie
2. Zo maak je het verschil bij mooie luchten
3. Zo maak je het verschil bij buitenportretten
4. Zo maak je het verschil bij stromend water
5. Zo maak je het verschil bij gebouwen