Stromend water kan mooie plaatjes opleveren. Maar wanneer je jouw camera op automatisch laat staan, kan het resultaat erg tegenvallen. Eigenlijk zijn er maar twee manieren om stromend water mooi te fotograferen: of je stelt je camera zo in dat het water als het ware bevriest óf je laat juist de stroming van het water zien. Hoe je dit doet, lees je in deze vierde Zo maak je het verschil. Marius ging weer voor je op pad.

Afb_Stromend water

Zowel foto 1 als foto 2 vragen om een aanpassing van de sluitertijd. Kies dus voor de instelling sluitertijdvoorkeuze (Tv of S). Nu kun je zelf de sluitertijd instellen, terwijl de camera hier automatisch het bijbehorende diafragma instelt.

FOTO 1 laat een beekje zien waarbij de beweging van het water goed zichtbaar is. Je ziet het water letterlijk stromen, een effect dat je ook vaak tegenkomt bij foto’s van watervallen. Dit effect creëer je door te kiezen voor een langere sluitertijd. Voor deze foto heeft Marius gekozen voor een sluitertijd van 1/13. Bij gebrek aan een statief heeft hij hier overigens een reling gebruikt om zijn camera te ondersteunen (en dat is prima gelukt), maar eigenlijk is een statief onmisbaar voor dit soort foto’s. Ook het licht heeft veel invloed. Zo heb je op een zonovergoten dag veel kans op een overbelichte foto. Ideaal voor dit soort foto’s is licht bewolkt weer.

Stromend water_beweging_1

Nog een tip: als je van langere sluitertijden houdt en met een spiegelcamera of een systeemcamera fotografeert, zou je de aanschaf van een grijsfilter kunnen overwegen. Hiermee kun je namelijk de inval van het licht in de camera beperken, waardoor je automatisch langer moet belichten voor een goed belichte foto.

FOTO 2 is een foto van datzelfde beekje, gemaakt vanuit exact hetzelfde standpunt, maar nu staat het water stil. Je ziet de druppels zelfs in de lucht hangen. Je ‘bevriest’ het water op deze manier door te kiezen voor een korte sluitertijd. In dit geval is gekozen voor een sluitertijd van 1/320. Natuurlijk heb je dan wel voldoende licht nodig, want anders kun je die snelle sluitertijd niet halen en krijg je een onderbelichte foto. Maar zoals je ziet doet licht bewolkt weer het hier ook goed. En wanneer je de ISO (lichtgevoeligheid) op de automatische stand hebt staan, zal deze ook zeker zijn steentje bijdragen aan een geslaagde foto.

Stromend water_stil_2

De ene foto is dus niet beter dan de andere, maar het is wel handig om van tevoren een keuze te maken: wil je het water ‘bevriezen’ of wil je juist de nadruk leggen op de stroming van het water? Kortom, wat voor foto wil je maken? Jij maakt het verschil. Nu weet je in elk geval wat je moet doen wanneer je weer eens een mooie waterval of een leuk beekje tegenkomt. 🙂

Wil jij € 10,- korting op een fotoboek winnen?
Deel jouw foto van stromend of ‘bevroren’ water (en daarmee bedoelen we dus geen ijs ;-)) met ons en maak hiermee kans op € 10,- korting op een CEWE FOTOBOEK. Je kunt jouw foto tot vrijdag 22 maart delen via de link ‘Zo maak je het verschil’ rechts op ons blog. Upload hier je foto en geef deze als titel je volledige naam mee. Wie weet win jij die leuke korting!

Misschien vind je de andere artikelen uit deze blogreeks ook interessant:
1. Zo maak je het verschil bij nachtfotografie
2. Zo maak je het verschil bij mooie luchten
3. Zo maak je het verschil bij buitenportretten