Wist je dat je foto’s vaak veel interessanter worden door enkel het contrast te verhogen? Hiermee bedoelen we het verschil tussen licht en donker. Hoe hoger het contrast, hoe groter het verschil tussen beide. Vooral zwart-witfoto’s kunnen enorm opknappen van wat extra contrast. En wist je dat je het contrast in je foto’s ook heel eenvoudig kunt verhogen tijdens het maken van je fotoboek?

Contrast

Wat doet contrast?
Contrast zorgt ervoor dat alle lijnen in de foto duidelijker kunnen worden onderscheiden, dat kleuren krachtiger worden en dat elementen in de foto nadrukkelijker naar voren komen. Door het contrast te verhogen, ontstaat er bovendien vaak een scherper resultaat waardoor de foto er meer driedimensionaal uitziet.

Hoe verhoog je het contrast?
Bij sommige camera’s kun je het contrast al direct op de camera verhogen, maar je kunt dit ook in vrijwel elk fotobewerkingsprogramma achteraf doen. Ook in onze fotoboek software pas je eenvoudig het contrast in je foto’s aan. Dubbelklik hiervoor op de betreffende foto waarop je dat extra contrast wil toepassen en ga linksboven naar Kleuraanpassing in het nieuwe venster dat zich vanzelf opent. Daar kies je voor Contrast. Door het bolletje bij contrast wat naar rechts te verschuiven en het bolletje bij helderheid eventueel wat naar links creëer je onmiddellijk meer diepte in de foto. Vooral zwart-witfoto’s worden zo doorgaans veel spannender en interessanter!

Verhoog het contrast

Zie wat zwart-wit voor je foto’s doet
Foto’s zwart-wit maken doe je ook eenvoudig in onze fotoboek software. Dubbelklik weer op de foto, maar ga nu naar het tabblad Standaard linksboven in het venster en kies voor Zwart-wit. Of kijk eens wat sepia voor je foto’s doet. Wel kun je de foto’s beter eerst zwart-wit (of sepia) maken voordat je het contrast gaat aanpassen.

Experimenteer ook eens met de andere opties in de software. Zo kun je foto’s vervormen of bijvoorbeeld kiezen voor een leuk poster-effect.

Binnenkort geven we je nog veel meer tips voor zwart-witfotografie. Hou ons blog in de gaten!