Het carnavalsfeest staat weer voor de deur! Een leuke aanleiding voor een blogbericht over creatief fotograferen. Afwijken van de gebaande paden levert namelijk vaak de leukste, meest spraakmakende foto’s op. Doe dus lekker gek! Verras! Moeite om uit je comfort zone te stappen? Niet nodig, wij geven een voorzetje. Hier vind je inspiratie voor het maken van originele, creatieve foto’s.

creatief fotograferen

1. Haal het kind in jezelf naar boven
Fotograferen heeft alles te maken met goed kijken. En wat zo leuk is: goed kijken kun je leren, maar anders kijken ook! Het beste advies dat wij je kunnen geven: kijk naar de wereld als een kind. Verwonder je. Over alles. Vraag je af waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Waarom zou je vriendin die maan niet gewoon weg kunnen blazen?

Kijk anders naar de wereld

2. Neem een ander standpunt in
Misschien geen verrassende tip, wel een doeltreffende: neem een ander standpunt in. De meeste mensen bekijken de wereld vanaf ooghoogte. Voor een creatieve foto wijk je hier dus vanaf. Ga eens op de grond liggen, fotografeer omhoog of draai het beeld 90 graden zodat de horizon opeens compleet anders is. Kortom: zorg dat de wereld er anders uitziet.

Ander standpunt

3. Fotografeer vanaf je heup
Een stapje verder: neem niet alleen een ander standpunt in, maar kijk eens niet door de zoeker of op het schermpje van je camera. De wereld ziet er heel anders uit vanaf je heup! Straatfotografen weten dit allang en voor lomography-liefhebbers, met hun motto ‘Niet nadenken, gewoon schieten’, is het zelfs één van de 10 gouden regels. Probeer het eens!

Vanaf de heup

4. Bedenk een verrassend thema
Fotografeer alles volgens een thema dat je van tevoren bedenkt. Eén foto is dan misschien niet bijzonder creatief, maar het geheel des te meer. Fotografeer bijvoorbeeld alles dat heel kleurrijk is (en zoom flink in). Of fotografeer alleen alles van één bepaalde kleur. Met Koninginnedag kun je dan je lol op. 😉

Kies een thema

5. Kruip heel dicht op je onderwerp
Niet zomaar een beetje, maar kruip er heel dicht op. Zo ver dat je het onderwerp niet eens meer herkent. Behalve aan zijn velletje misschien. Inzoomen mag natuurlijk ook.

Kruip dicht op je onderwerp

6. Gebruik een andere lens
Ben je in het bezit van een spiegelreflexcamera? Probeer eens een andere lens. Creatieve mogelijkheden in overvloed. Met de visooglens creëer je bijvoorbeeld eenvoudig leuke effecten dankzij de bolle lens, een leuke bijkomstigheid van de tilt-shift lens is het Madurodam-effect en de lensbaby is uitermate geschikt voor creatieve foto’s vanwege de buigbaarheid van de lens. Niet de goedkoopste manier, maar het vermelden waard.

Andere lens

Bundel al die creatieve foto’s in een fotoboek en je hebt jouw eigen inspiratieboek!