Fotografie is razend populair. Naast allerlei fotografiemagazines, boeken, blogs, workshops en fotografiecursussen waar veel te leren valt over fotografie, zijn er ook diverse online platforms – zoals Zoom en Flickr – waar je foto’s met elkaar kunt delen en bespreken. Heel leuk en makkelijk natuurlijk; je hoeft de deur niet uit. Maar toch, is het niet veel leuker om écht met mensen bij elkaar te komen om je passie voor fotografie te delen? Marius, René en Jellie vertellen waarom zij zijn aangesloten bij een fotoclub en wat ze daar doen.

Fotoclub

Onze collega Marius van Pijpen is al 25 jaar lang lid van fotoclub Het Spectrum in Rosmalen. Hij is daar voorzitter en verantwoordelijk voor de website. Marius: “Ik vind het heerlijk om een avond lekker met medefotografen over fotografie praten. De kennis en creativiteit van anderen bieden je de kans om zelf beter te worden in het vak. Daarbij vind ik het mooi om te zien dat mensen echt groeien door de jaren heen. Eén keer per maand komen we bij elkaar om ervaringen uit te wisselen, foto’s van elkaar te bekijken en te praten over fotografie. Daarbij is er 2x per jaar een technische avond waarbij dieper wordt ingegaan op een bepaald onderdeel van de fotografie, zoals witbalans of flitsen. Ook gaan we af en toe met elkaar op stap: de fotosafari’s. Zo zijn we de laatste keer naar het Station van Luik geweest; erg leuk om te zien dat iedereen heel andere foto’s maakt van hetzelfde onderwerp. Maar de topper van het jaar is voor mij de blinde presentatie: elkaars foto’s bekijken zonder te weten van wie welke foto is. Dit levert vaak heel leuke verrassingen op.”

René Nicolaes uit Spijkenisse heeft in 2009 zijn eigen fotoclub opgericht. De leden komen elke woensdag samen. René: “Vanaf het moment dat ik begon met fotograferen in 2006, ben ik aangesloten geweest bij verschillende fotografieclubs. Omdat ik het wel tijd vond voor een fotoclub in Spijkenisse, heb ik die zelf maar opgericht. Ondertussen telt de club al 53 leden. Het leuke aan een fotoclub vind ik dat je samen kunt praten over je hobby. Wekelijks komen we bij elkaar om elkaars foto’s te bekijken en te bespreken. Dat is heel leerzaam omdat we elkaar heel gericht vragen kunnen stellen en daar gelijk op in kunnen haken. Omdat we wekelijks samenkomen, blijft iedereen bovendien actief bezig met fotografie. Ook maken we gezamenlijke uitstapjes, we doen aan modelfotografie en elke maand wordt er een foto van de maand gekozen die volgens een bepaald thema is gemaakt. Dat is ontzettend leuk omdat mensen naar aanleiding van dat thema heel verschillende foto’s maken. Zo leer je ook op een andere manier door de lens te kijken: één van de belangrijkste elementen van een fotoclub, denk ik. Je inspireert elkaar. Daarnaast is het gewoon heel gezellig en ontstaan er hechte vriendschappen bij ons op de fotoclub.”

Jellie van Nieuwenhuijzen is sinds 1997 lid van fotoclub Het Derde Oog in Wieringerwerf waar zij ook penningmeester is. Momenteel telt de club 18 leden. Jellie: “Wanneer we één keer per drie weken bij elkaar komen, ligt de nadruk op het bespreken en presenteren van de gemaakte foto’s. Er wordt altijd een mooiste foto van de avond gekozen en aan het eind van ieder jaar kiest een externe jury een winnaar. Daar ligt de basis van onze club. Voor wie meer tijd heeft voor fotografie organiseren we echter ook diverse workshops en cursussen waar de leden zich voor in kunnen schrijven, zoals de workshop straatfotografie die onlangs werd gehouden en een cursus Adobe Lightroom. Ook organiseren we  exposities waarbij de foto’s van de clubleden aan een groot publiek tentoongesteld worden en we houden clubuitwisselingen: dat betekent dat fotoclubs uit omliggende dorpen bij ons hun foto’s komen presenteren en wij bij hen. Die andere ogen en meningen houden je scherp. Ik denk dat we elkaar binnen de fotoclub naar een steeds hoger plan tillen. We delen niet alleen onze hobby met elkaar, maar ook onze kennis. Dat maakt het ontzettend leerzaam en leuk. Want uiteindelijk hebben we het ook gewoon heel gezellig met elkaar.”

Onze conclusie: samen kom je verder. Dus hou je van gezelligheid, fotografeer je graag én praat je er graag over? Dan is een fotoclub absoluut iets voor jou. Ga naar een club bij jou in de buurt of volg het voorbeeld van René: richt gewoon zelf een fotoclub op!