Wat is er leuker dan foto’s maken van je kind of kleinkind? Menig vader, moeder of grootouder zal dit kunnen beamen. Gelukkig maar, want zo is je kind in elk geval gegarandeerd van mooie fotoboeken waar hij of zij later op terug kan kijken. Wel is het handig om een aantal zaken in je achterhoofd te houden wanneer je aan het fotograferen slaat. Wij hebben tips!

Portretfoto van je kind

1. Fotografeer op ooghoogte
Wellicht de meest gehoorde tip bij het fotograferen van kinderen: ga op de grond zitten of zak door je knieën en fotografeer je kind op ooghoogte. Wanneer je de foto neemt op gelijke hoogte als je kind, leg je de wereld vast vanuit zijn of haar oogpunt. Ook maak je zo veel gemakkelijker oogcontact met je kind, waardoor je de persoonlijkheid van je kind veel beter kunt vastleggen. Leuke foto’s gegarandeerd!

2. Zoom in
Zorg dat je die ene ondeugende blik op de foto krijgt of die mooie schaterlach. Door een close-up te maken van het gezichtje, komt die uitdrukking extra bij je binnen. Zoom wel liever in van een afstandje om het zogenaamde waterhoofd-effect te voorkomen. En stel altijd scherp op de ogen! Daarin zie je die emotie immers terug en ogen zijn het eerste waar we naar kijken wanneer we een portretfoto zien.

3. Leg alledaagse dingen vast
Fotografeer je kind tijdens de momenten dat het lekker aan het spelen is. Dit levert niet alleen een leuke foto’s op, maar het is tegelijkertijd een mooie herinnering voor later. Is je kind altijd ijverig aan het kleuren of aan het zingen, inclusief de bezem die als microfoonstandaard dient? Maak hier vooral foto’s van! Ook al is dit voor jou misschien niet meer zo bijzonder omdat hij of zij dat dagelijks doet; je kind zal het later zeker waarderen.

4. Let op de achtergrond
Een plant die uit het hoofd van je kind lijkt te groeien, kan grappige reacties uitlokken op Facebook, maar een echt mooie foto is het niet. Let daarom op de achtergrond voordat je een foto maakt. Hoe eenvoudiger de achtergrond, hoe krachtiger het portret van je kind. Natuurlijk kan de omgeving juist ook heel belangrijk zijn om mee te nemen in je de foto, maar wees je er in elk geval van bewust.

5. Heb geduld
Kleine kinderen laten zich niet regisseren. Wil je een mooie emotie vastleggen, heb dan vooral geduld. Neem de tijd en wacht voor een mooie, spontane foto gewoon even af totdat zich de perfecte situatie voordoet. Natuurlijk moet je op dat moment wel snel reageren! Als je meerdere foto’s van diezelfde situatie maakt, vertel je gelijk een verhaal met je foto’s. Leuk om later te verwerken in je fotoboek of om als drieluik aan de muur te hangen.

6. Haal het kind in jezelf naar boven!
Experimenteer eens met leuke beelduitsnedes en gekke standpunten. Op ooghoogte fotograferen levert doorgaans mooie foto’s op, maar dit hoeft zeker niet altijd de leukste optie te zijn. Wees gewoon lekker creatief en fotografeer je kind ook eens van onderen, van boven of neem de foto helemaal schuin als de situatie zich daarvoor leent. Doe het gewoon eens anders dan anders, dat levert vaak de leukste foto’s op.

7. Kom achter die camera vandaan
Of het nu om je eigen kind gaat of om het kind van iemand anders; wie de perfecte portretfoto wil maken van een klein kind, doet er goed aan om achter die camera vandaan te komen. Dat lijkt misschien gek, want wie maakt dan de foto? Daarvoor zou je een zelfontspanner kunnen gebruiken. Of laat iemand naast jou zorgen voor afleiding. Zorg er in elk geval voor dat het kind pret heeft, zo heb je de meeste kans op leuke portretfoto’s!