Hobbyfotograaf Jeroen Peijs (44) groeide op in de stad, maar is van jongs af aan een groot natuurliefhebber. Met name zijn liefde voor vogels zorgde ervoor dat hij zo’n tien jaar geleden begon met fotograferen. Dat wat hij door de telescoop bewonderde, wilde hij ook graag vastleggen. Na een basiscursus aan de Fotovakschool te hebben gevolgd en een aantal workshops van natuurfotografen, maakt Jeroen vandaag de dag de meest prachtige natuurfoto’s.

Landschap Jeroen Peijs

Wat fotografeer je tegenwoordig het liefst? 
“Vogelfotografie is niet zo makkelijk. Allereerst zijn die telelenzen onbetaalbaar, maar vogels zijn ook moeilijk te benaderen en naast mijn fulltime baan heb ik geen tijd om urenlang in een hutje te zitten. Daarom fotografeer ik nu vooral veel vliegende insecten, zoals vlinders en libellen. Vooral vlinders vind ik prachtig om te fotograferen. ’s Ochtends vroeg is mijn favoriete tijdstip. Ik hou van het spel van het licht, van de mooie kleuren. In de zomer ga ik dan ook weleens rond vier ’s ochtends op pad om foto’s maken. Heerlijk om alleen de natuur in te gaan.”

Wat vind je zo leuk aan fotografie?
“Als het lukt om het plaatje wat ik van tevoren in mijn hoofd heb, ook daadwerkelijk met mijn camera weet vast te leggen; dat vind ik het allerleukste. Zo kan ik de avond voordat ik op pad ga al bedenken dat ik een vlinder van onderaf wil fotograferen waardoor het zonlicht op een bepaalde manier door zijn vleugels schijnt. Ik laat graag anderen zien hoe mooi, en vooral ook hoe kwetsbaar de natuur is. Iedere natuurfotograaf heeft wel een beetje een rol als natuurbeschermer, denk ik.”

Wat is je favoriete foto en waarom?
“Onderstaande foto heb ik afgelopen zomer gemaakt bij de Regte Heide bij Riel. Daar heb je de meest prachtige vlinders, waaronder heideblauwtjes. Ik had hier twee jaar geleden al eens mooie foto’s gemaakt, maar vanwege een gecrashte computer had ik ze niet meer digitaal. Omdat er mooi weer werd verwacht, ging ik nu voor een herkansing. Bij aankomst was het echter noodweer, compleet met regen en onweer, maar ik besloot toch voor die ene foto te gaan. En dat is gelukt. Ik heb de foto kunnen maken die ik graag wilde.”

Vlinder Jeroen Peijs

Hoe zie je de toekomst op fotografiegebied?
“Ik heb een heel verlanglijstje met dingen die ik nog wil fotograferen, dus die hoop ik helemaal te kunnen afwerken. Zo wil ik heel graag terug naar IJsland, een prachtig land waar ik zes jaar geleden samen met mijn vrouw op vakantie ben geweest. Met mijn huidige kennis en ervaring wil ik daar graag opnieuw fotograferen. Ook wil ik me eens op ander vlak begeven: portret- en straatfotografie lijkt me leuk. Wanneer ik voor mijn werk door Utrecht loop, zie ik regelmatig mooie plaatjes voorbijkomen. Dat inspireert.”

Wat adviseer je aan iedereen die meer wil doen met fotografie?
“Zelf heb ik ontzettend veel geleerd van de basiscursus op de Fotovakschool over techniek en belichting, dus die cursus kan ik iedereen van harte aanbevelen. Verder is fotografie een dure hobby, maar op Marktplaats zijn prima tweedehands lenzen te vinden. Misschien nog een handige tip: gebruik altijd een statief wanneer je in de natuur fotografeert, vooral wanneer je een macrolens gebruikt. Je foto’s worden echt aanzienlijk beter. En tot slot: je hoeft echt niet ver weg voor mooie natuurfoto’s. De mooiste foto’s maak je gewoon dichtbij huis.”

Jeroen zit vol goede tips. Wist je bijvoorbeeld dat vlinders pas bij 15 á 16 graden gaan vliegen? Dus als je er in de zomer vroeg bij bent, blijven ze gewoon stilzitten. Zo heb jij de tijd om eerst rustig je statief op te zetten om vervolgens de mooiste vlinderfoto’s te maken!

Nieuwsgierig naar meer foto’s van Jeroen? Ga naar http://members.home.nl/jeroen.peijs/foto.html Hier vertelt hij ook over meer bijzondere fotografieplekjes.

* Tenzij anders vermeld, zijn alle vermelde prijzen inclusief BTW en exclusief verwerkings/verzendkosten