Een uitstapje naar de dierentuin is de ideale gelegenheid voor een mooie fotoreportage. Niet alleen om dit leuke dagje uit vast te leggen, maar natuurlijk ook voor het maken van mooie dierenfoto’s. Want waar moet je op letten bij het fotograferen van dieren? Hoe maak je natuurgetrouwe foto’s? En hoe kun je meer uit je dierenfoto’s halen? Lees onze tips zodat jij thuiskomt met de mooiste foto’s na een gezellige dag in de dierentuin.

Let op de omgeving
De mooiste dierenfoto’s maak je alsof ze zijn gemaakt in de natuurlijke omgeving van het dier. Dat is nog niet altijd even gemakkelijk, want dit betekent dat je uiteraard geen mensen, hekwerk of andere onnatuurlijke elementen in beeld wilt hebben. Kijk daarom goed om je heen en bepaal vanaf welk standpunt je de beste foto’s kunt maken. Wanneer het druk is in de dierentuin heb je soms even geduld nodig om een goed plekje te vinden.

dierentuinfotografie

Let trouwens niet alleen op storende elementen, maar ook op de compositie. Foto’s worden vaak interessanter als je het dier niet precies in het midden plaatst en kader het ook niet helemaal in. Ook op de foto heeft een dier bewegingsvrijheid nodig. Bovendien zie je zo nog iets van de omgeving.

Laat een dier goed tot zijn recht komen
Dierenfotografie heeft veel overeenkomsten met het fotograferen van mensen. Natuurlijk hangt dit van het soort dier af, bij een aap is dit meer van belang dan bij een vis, maar probeer goed te kijken naar de houding en naar de expressie van een dier. Richt je bovendien net als bij mensen op de ogen. Stel daarop scherp. Bij kleine dieren betekent dit dat je door je knieën moet zakken zodat je ze op ooghoogte kunt fotograferen. Houd ook rekening met de achtergrond. Zorg dat deze niet afleidt zodat de aandacht naar het dier gaat.

dierentuinfotografie

Bedenk ook dat het dier niet altijd helemaal op de foto hoeft. Zoom eens in op een bepaald gedeelte van een dier. Dit kan de kop zijn of de prachtig gestreepte huid van een zebra. Bedenk wat jou opvalt aan een dier en experimenteer!

Ga voor interactie
Interactie maakt een foto altijd interessant. Of dat nu de aapjes zijn die elkaar zitten te vlooien of je dochter die naar een giraf wijst of haar neus nieuwsgierig tegen het glas drukt terwijl er net een zeehond voorbij zwemt. Let op deze momenten en probeer ze vast te leggen. Wanneer je de tijd hebt (en krijgt), kun je even blijven rondhangen bij je favoriete dier en wachten totdat zich een goed moment voordoet.

dierentuinfotografie

Heb je een mooi plekje weten te bemachtigen bij de tijgers en beginnen ze wild met elkaar te spelen? Schakel de continu modus van je camera eens in. Zo kun je veel foto’s snel achter elkaar nemen en heb je minder kans op bewogen foto’s, terwijl de kans op die ene goede foto toeneemt.

Wil je meer uit je dierenfoto’s halen?
Natuurlijk is fotograferen in de dierentuin het fijnste wanneer het niet zo druk is. En voor wie echt meer uit zijn foto’s wil halen is een regelmatig bezoek aan de dierentuin geen overbodige luxe. Zo leer je jouw favoriete dieren namelijk een beetje kennen. Je komt meer te weten over hun ritme; wanneer gaan ze slapen, spelen of wanneer worden ze gevoed? Hier kun je je voordeel mee doen voor het schieten van de allermooiste plaatjes.

Of volg een workshop
Meer leren over dierenfotografie in de praktijk? Dierenpark Amersfoort organiseert dit seizoen een aantal workshops dierenfotografie.

Ook kun je terecht voor een workshop dierentuinfotografie bij natuurfotograaf Rob Dolaard. Hij fotografeert o.a. voor Diergaarde Blijdorp, Ouwehands Dierenpark en Safaripark Beekse Bergen.