Natuurfotografie is erg populair. Logisch. Je kunt heerlijk naar buiten en het werkt nog ontspannend ook. Daarbij is de natuur natuurlijk prachtig om vast te leggen en zeer veelzijdig. Denk aan de verschillende landschappen en jaargetijden, maar ook aan de diverse weersomstandigheden en tijdstippen. Geen moment is hetzelfde. Maar waar kun je op letten voor het maken van de mooiste natuurfoto’s? Wij hebben tips!

1. Heb geduld
Bij natuurfotografie zal je veel moeten observeren. Je hebt een mooi plekje gevonden dat je graag wilt fotograferen, maar het juiste licht ontbreekt. Je wilt moeder eend met haar kleintjes vastleggen, maar moeder duikt steeds onder water. Natuurfotografen hebben vaak een lange adem nodig. Soms zul je gewoonweg moeten wachten, soms kun je beter later terugkomen voor een goede foto. Net zo belangrijk als geduld is respect voor de natuur. Zit er een tak in de weg? Zoek een andere hoek, maar laat de tak heel.

2. Fotografeer op een statief
Natuurlijk kun je mooie plaatjes schieten zonder statief, maar in het geval van landschapsfoto’s kun je eigenlijk echt niet zonder. Althans, als je de professionals mag geloven. Waarom? Zij geloven dat je alleen echt mooie landschapsfoto’s kunt maken rond zonsopkomst en zonsondergang. Het warme licht en de zachte schaduwen laten een landschap goed tot hun recht komen. Maar omdat je met weinig licht foto’s maakt, moet dit met een lange sluitertijd wat gemakkelijk leidt tot onscherpte. Een statief is hierbij dus echt noodzakelijk.

3. Bekijk je onderwerp vanuit verschillende hoeken
Gebruik je een statief? Zet deze dan pas op wanneer je een interessante hoek hebt gevonden. Als je gelijk een foto maakt zodra je die mooie berg in je vizier hebt, is de kans namelijk groot dat heel veel andere mensen precies dezelfde foto als jij hebben gemaakt. Dat is natuurlijk niet erg, maar wie meer wil in de fotografie zal altijd moeten proberen om interessante en opvallende foto’s te maken om zich te onderscheiden van de rest.

4. Zorg altijd voor een onderwerp
Bedenk voordat je een landschapsfoto maakt altijd eerst wat het onderwerp van je foto is. Is het een ooievaarsnest, dat leuke oude huisje in de verte of die vuurtoren? Elke landschapsfoto heeft een onderwerp nodig waar je oog naartoe wordt geleid. Zonder duidelijk onderwerp kun je ook niet voor een goede compositie zorgen.

5. Profiteer van een bewolkte dag
Een grijze, bewolkte dag nodigt vaak niet uit om naar buiten te gaan en eens lekker te fotograferen. Toch kun je op zo’n dag juist hele mooie foto’s maken. Je moet alleen even weten waar je je op moet focussen. Zo kun je bloemen het beste fotograferen op een bewolkte dag. Maar ook mensen komen beter tot hun recht omdat het licht natuurlijk is en je geen last hebt van harde schaduwen. Wil je een landschap fotograferen? Zorg gewoon dat er zo weinig mogelijk lucht op de foto staat, maar focus je op het landschap. Profiteer van een bewolkte dag!

6. Focus je op bloemen
Bewolkte dagen lenen zich goed voor het fotograferen van bloemen omdat de rijke kleuren zo goed tot hun recht komen en je geen last hebt van harde schaduwen. Schijnt de zon? Ga door je knieën en probeer een bloem zodanig te fotograferen dat deze van achteren door de zon wordt belicht. Het zonlicht schijnt zo door de doorzichtige blaadjes en dit geeft een prachtig effect. Bij het fotograferen van bloemen wordt vaak gesproken over macrofotografie. De meeste camera’s hebben standaard een macro stand, vaak aangetoond met een tulpje. Bijna een ‘bloemenstand’ dus, maar natuurlijk kun je ook andere onderwerpen met deze instelling fotograferen.

7. Maak de mooiste dierenfoto’s
Er bestaat altijd de kans dat je tijdens een boswandeling oog in oog komt te staan met een hert of dat er tijdens je vakantie in Engeland opeens een vos voor je neus staat. Toch is de kans op mooie dierenfoto’s het grootst in een natuurpark. Focus net als bij portretfotografie altijd op de ogen van het dier; stel daarop scherp. Het is niet erg als de rest van je foto vaag is, maar die ogen moeten scherp zijn. Geef het dier ook altijd een beetje ruimte in zijn kijk- of looprichting. Zo krijg je het idee dat het beestje elk moment weg kan hollen. Dit brengt je foto tot leven!