Wie binnenkort naar Foam gaat, kan een kijkje nemen in de levens van honderden mensen. In het museum worden van 19 juni t/m 14 oktober 2012 namelijk heel veel oude fotoalbums vertoond. En dat doet Erik Kessels (1966) op schitterende wijze. Met de tentoonstelling Album Beauty brengt Kessels een ode aan het verdwijnende tijdperk van het fotoalbum.

Het idee achter deze tentoonstelling is dat er in het huidige digitale tijdperk alleen beelden online en op de harde schijf bestaan. Dat er niet langer in elke woning een fotoalbum te vinden is, terwijl het fotoalbum vroeger dé plek was waar de familiegeschiedenis bewaard werd. Ook presenteerde het fotoalbum de familie zoals die het liefst werd weergegeven.

Hier willen wij toch een kleine kanttekening plaatsen. De fotoalbums zijn dan misschien wel zo goed als verdwenen, maar daar is natuurlijk wel iets heel moois voor in de plaats gekomen: juist ja, de digitale fotoboeken! En die zijn populairder dan ooit. Want het is inderdaad zonde om al die mooie foto’s alleen op de harde schijf te laten staan en dankzij de digitalisering is er nog nooit zó veel gefotografeerd.

Dit neemt niet weg dat oude nostalgische fotoalbums natuurlijk prachtig zijn om te bekijken. Daarom is deze tentoonstelling ook zeer de moeite waard. Een bezoek aan de expositie is als het bekijken van een fotoalbum. Je kunt om levensgrote uitsneden heen lopen, door interactieve fotoalbums bladeren en sommige albums worden uitvergroot en gepresenteerd als behang. Er zijn honderden fotoalbums te zien, allemaal met een ander verhaal. Dus ga dat zien!

De tentoonstelling Album Beauty van Erik Kessels is van 29 juni t/m 14 oktober 2012 te bewonderen in Foam (Amsterdam). Open dagelijks van 10.00 -18 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur. Entree: € 8,50.

Wat denk jij? Zullen onze fotoboeken over vijftig jaar ook met weemoed worden tentoongesteld? We zijn benieuwd naar je reactie!