Met een portretfoto laat je iets zien over een persoon. Of iemand nu poseert of niet, aan jou de taak om het beste uit de mensen te halen die je fotografeert. Maar wat zijn de ingrediënten voor een goede portretfoto? Waar moet je op letten? Lees onze tips voor het maken van de mooiste portretfoto’s!

1. Kruip dicht op je model
Niet letterlijk natuurlijk, je hoeft niet op schoot te zitten, maar zoom in zodat je model (bijna) de hele afbeelding vult. Je zal zien dat de foto zo veel indruk maakt. “If your picture isn’t good enough, you’re not close enough”, is een beroemde uitspraak van de oorlogsfotograaf Robert Capa. Hierbij gaat het natuurlijk niet alleen om de fysieke, maar ook om de geestelijke afstand met je onderwerp.

2. Weet wie je voor je hebt
Zorg voor een ontspannen sfeer zodat het model zich op zijn of haar gemak voelt. In de portretfotografie is de benadering van je model bijna nog belangrijker dan de techniek. Je moet contact hebben met iemand om een echt goede foto te kunnen maken. Zorg daarom dat je weet wie je voor je hebt en wees oprecht geïnteresseerd. Probeer het karakter van de geportretteerde vast te leggen.

3. Focus op de ogen
De ogen zijn het belangrijkste onderdeel van een portret. Ze zijn de spiegel van de ziel: alles wat iemand denkt is terug te zien in de ogen. Vraag je model daarom aan iets moois te denken waar hij of zij echt blij van wordt of zorg zelf voor een reden tot glimlachen. Een échte glimlach komt namelijk van binnenuit. Zorg er ook voor dat de ogen te allen tijde scherp zijn en probeer zoveel mogelijk op ooghoogte te fotograferen.

4. Maak het beeld spannend
Denk om een goede compositie en zet het onderwerp niet exact in het midden. Maak in plaats daarvan gebruik van de regel van derden. Werk ook met scherptediepte. Dit staat niet alleen professioneel, maar het zorgt er ook voor dat de achtergrond niet afleidt. Gebruik hiervoor een grote diafragma-opening, dus een laag diafragmagetal. Zo creëer je een onscherpe achtergrond waardoor je model hier als het ware los van komt.

5. Observeren of regisseren?
Je kunt portretfotografie op verschillende manieren benaderen. Wanneer je op locatie fotografeert, bijvoorbeeld bij een evenement, heb je vaak weinig zelf in de hand. Je zal dan vooral goed moeten observeren en snel moeten reageren. Datzelfde geldt voor het maken van spontane foto’s. Toch kun je daarbij best het een en ander regisseren. Zo kun je alvast een leuke setting creëren en je geportretteerde(n) goed positioneren. Neem de leiding over je beeld. En wees vervolgens voorbereid op die ene mooie blik of spontane lach!

6. Wees je bewust van het licht
Je kan nog zo’n mooie camera hebben, een prachtig model en een perfecte omgeving, maar wanneer je geen mooi licht hebt, wordt het maken van een mooie portretfoto lastig. Een hoogstaande zon op een stralende dag is bijvoorbeeld niet ideaal; allereerst moet het model met de ogen knijpen en daarbij heb je last van harde schaduwen. Fotografeer liever wanneer het licht bewolkt is of tijdens het gouden uur. Het zachte licht is ideaal voor mooie portretten. Draai het gezicht altijd naar de lichtbron toe!

7. Maak gebruik van je flitser in de buitenlucht
Tref je een zonovergoten dag met hard licht, terwijl je toch portretfoto’s moet of wilt maken? Je kunt een plekje in de schaduw opzoeken, maar een andere manier is om gebruik je maken van je flitser. Dit lijkt misschien gek, maar hiermee kun je de harde schaduwen in je portret verzachten. Het gebruik van de flitser in combinatie met hard daglicht wordt ‘inflitsen’ genoemd.

8. Blijf oefenen!
Blijven oefenen is de sleutel tot mooie foto’s. Weet hoe je camera werkt, ken de ‘regeltjes’ voor het maken van een mooie portretfoto en speel daarmee. Vraag je vrienden en familie om model te staan en experimenteer. Alleen dan kun je beter worden en portretfoto’s maken waar jijzelf én je model echt blij van worden!