Koninginnedag staat voor feest, gezelligheid en natuurlijk de kleur oranje. In veel steden worden vrijmarkten gehouden en optochten en kinderspelen georganiseerd. Je komt de meest leuke taferelen tegen, dus een prachtige dag om met je camera op pad te gaan! Ga op zoek naar mooie momenten, interessante mensen en leuke situaties met onze tips in je achterhoofd.

Ga vroeg op pad
In veel steden worden vrijmarkten gehouden. Die talloze kraampjes en dekentjes op straat waar jong en oud spullen verkopen zijn een genoegen om te fotograferen. Ga lekker vroeg op pad. Rond 10.00 uur zal het nog niet echt druk zijn en ook het licht is rond die tijd minder fel. Zo heb je meer kans op mooie foto’s. Maak overzichtsfoto’s, maar zoom ook in. Denk aan die leuke spulletjes op de vrijmarkt, blije kindergezichtjes en deelnemers van prachtige optochten.

Vang die mooie blik
Is het somber weer? Niet getreurd. Een bewolkte lucht zorgt voor zacht licht en dit geeft vaak juist de mooiste resultaten. Vooral als je mensen wilt fotograferen. Ze dragen geen zonnebril waardoor je meer mooie  blikken ‘kunt vangen’ en dat is mooi meegenomen bij het maken van een goed portret. Er valt veel af te lezen van iemands ogen, dus zorg ervoor dat deze scherp zijn en focus daarop.

Naar de koningin
Ga je naar Rhenen of Veenendaal? Helaas zal je niet de enige zijn met het doel de koningin te willen vastleggen. Vroeg van huis vertrekken is nu dus extra belangrijk. Probeer een mooi plekje te bemachtigen en zorg dat je camera op de juiste instelling staat als het koninklijke gezelschap eenmaal voorbij komt. Onthoud dat een snelle sluitertijd (bewegings)onscherpte voorkomt.

Tip: Maak gebruik van de ‘continuous shooting mode’ zodat je camera meerdere foto’s snel achter elkaar neemt. Zo heb je minder last van mensen die net in beeld staan en meer kans op bijvoorbeeld die ene mooie blik.

Geen oranjegevoel?
Bij een dag als Koninginnedag word je vaak omringd door felle kleuren, in dit geval natuurlijk veel oranje. Wil je juist mooie portret- of straatfoto’s maken zonder perse Koninginnedag vast te leggen? Je kunt er ook voor kiezen je beeld (achteraf) zwart-wit te maken. Daarmee leg je namelijk de focus op het onderwerp waar het jou om gaat. Genoeg om mee te experimenteren dus!

Wij wensen je alvast een fijne Koninginnedag!