Hoewel fotograaf Henk van Maastricht (70) zo’n dertig jaar geleden al bezig was in de doka, heeft hij zijn liefde voor de fotografie pas sinds de komst van de digitale fotografie echt hervonden. Nu fotografeert hij voor de plaatselijke Kabelkrant, hij is lid van een fotoclub en fervent lid van de Zoom Magazine community. Zijn werkelijke passie? Architectuurfotografie. Die bevlogenheid werkt zo aanstekelijk dat zelfs wij zin krijgen om gebouwen te fotograferen.

Wat vindt u zo leuk aan fotografie?
“Natuurlijk het fotograferen zelf, maar de nabewerking vind ik bijna net zo leuk. Door mijn foto’s te optimaliseren in Photoshop komen ze tot leven, zoals ik ze interpreteer. Ook brengt de fotografie me veel onder de mensen. Voor de fotoreportages die ik maak voor de Kabelkrant, maar ook bij de fotoclub en de community op Zoom. Zo was ik afgelopen weekend nog met een paar ‘zoomers’ in Zwolle om te fotograferen. Dat zijn leuke dingen.”

Waarin bent u gespecialiseerd?
“Ik fotografeer het liefst moderne architectuur. De spanning tussen lijnen, structuren en perspectieven vind ik boeiend, net als reflecties, symmetrie en verhoudingen. Ik hou van abstracte fotografie. Er zijn zoveel mooie gebouwen die ik al heb vastgelegd of nog graag wil fotograferen. Zo vind ik de gebouwen van architect Santiago Calatrava geweldig. Maar ook Eye, het filminstituut in Amsterdam, wil ik nog heel graag vastleggen.”

Waarin onderscheidt uw werk zich van anderen?
“Strakheid. Ik werk mijn foto’s tot in de perfectie af. Ik hou van écht strakke lijnen, alles moet kloppen. Thuis ben ik een ontzettende sloddervos, maar als het om mijn foto’s gaat, ben ik heel precies en secuur. Blijkbaar vallen mijn foto’s op, want Zoom Magazine heeft er al een paar keer voor gekozen deze paginagroot te publiceren. Dat vind ik een hele eer.”

Wat is uw favoriete foto en waarom?
“Eén van mijn favorieten is een foto die ik heb gemaakt van het nieuwe Martinez gebouw in Almere. (Zie bovenstaande foto.) In de reflectie zie je een gedeelte van de Carlton Tower. Het geeft me altijd een kick om bij een glimmend, nieuw gebouw te staan. Ik probeer mijn opnames zo te maken dat je wat langer naar de foto moet blijven kijken om te zien hoe deze nu werkelijk in elkaar steekt. Dat is hier ook het geval. De blauwe lucht maakt het plaatje compleet.”

Wat is uw advies op fotografiegebied?
“Leer om te gaan met fotobewerkingsprogramma’s. Voor mij is dat echt een must. Bovendien hoeft dit helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Begin bijvoorbeeld eens met Picasa – een simpel en gratis fotobewerkingsprogramma – als je nog niet erg thuis bent in de fotobewerking. Leer dat eerst begrijpen en ga van daaruit verder. Maar belangrijker: gewoon veel doen. Dat geldt voor zowel het fotograferen als voor de nabewerking. Ik heb alles geleerd vanuit zelfstudie.”

Benieuwd naar meer foto’s van Henk? Neem een kijkje bij Zoom.