Ga je op wintersport? Natuurlijk gaat je camera mee! Die leuke chalet, de gezellige après-ski avonden en je stuntelende vriendin moeten voor altijd worden vereeuwigd. Maar als je mooie natuuropnames en actiefoto’s wilt maken kan dat nog best lastig zijn. Je hebt te maken met een enorme hoeveelheid licht en snel bewegende skiërs. Waar moet je op letten? En hoe maak je de leukste foto’s? Lees onze tips!

Snelheid fotograferen
Je vrienden en familie vastleggen wanneer ze op hun ski’s of snowboard van de piste suizen? Dan moet je het moment als het ware bevriezen. Dat doe je door de sluitertijd kort in te stellen, bijvoorbeeld op 1/500, en mee te bewegen met je onderwerp. Heb je een scène-instelling ‘sport’ op je compactcamera? Die komt nu goed van pas. Oefen ook maar vast op je reactiesnelheid, want wanneer het onderwerp eenmaal ‘in beeld’ is ben je vaak al te laat om een goede foto te maken!

Wonderwitte wereld
Die besneeuwde wereld is natuurlijk prachtig, maar blijft wel lastig om te fotograferen. Gelukkig kun je hier iets aan doen! Gebruik de belichtingscompensatie: het knopje met een plus en min erop. Hoe hoger je de + waarde zet, hoe witter de sneeuw zal worden. Andersom werkt het net zo. Je wijzigt hiermee de sluitertijd en diafragma. Last van blauwe sneeuw? Pas de witbalans aan. Wanneer je deze instelt op ‘schaduw’ komt het bijna altijd goed.

Kruip dicht op je onderwerp
Close-ups hebben vaak een grotere impact dan foto’s van een totaalbeeld. Wees niet bang om je onderwerp in te kaderen. Vooral bij kleintjes kan zo’n close-up prachtig zijn. Die muts hoeft er niet persé helemaal op. Denk hier ook aan wanneer je natuurfoto’s maakt of misschien heeft jullie chalet wel een prachtig houtwerk. Mooi ook voor in je fotoboek, vooral wanneer je er een overzichtsfoto tegenover plaatst. Zo kun je een prachtig en evenwichtig fotoalbum maken bij thuiskomst.

Wees creatief!
Juist in de sneeuw met al die leuke, felgekleurde pakken en lange latten kun je de leukste foto’s maken. Wijzig je standpunt eens waardoor de witte wereld opeens een heel andere lading krijgt. Fotografeer bijvoorbeeld eens recht naar beneden vanuit de skilift of draai het beeld 90 graden en fotografeer alsof de horizon zo hoort te zijn. Foto’s worden interessanter als ze iets onverwachts in zich hebben!

Lees meer over fotograferen in de winter en het beschermen van je camera.

Veel plezier en vergeet je mooiste kiekjes niet met ons te delen! Wie weet ben jij de winnaar van een mooie fotoprijs!