Het is Valentijnsdag! Vandaag staat alles in het teken van de liefde. Ook bij ons! De link tussen liefde en fotografie? Die is makkelijk gelegd. Herinneringen, foto’s, liefde… Dat zegt al genoeg. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat alleen al de gedachte aan liefde zorgt voor de mooiste portretfoto’s? All you need is love! 7x liefde & fotografie.

1. Liefdevol portret
Wil je een mooie portretfoto van iemand maken? Daarbij is de uitstraling van de geportretteerde heel belangrijk. Wanneer je iemand vraagt aan iets moois te denken waar hij of zij blij van wordt is dat direct terug te zien in de ogen. Een mooi en sprekend portret is het resultaat.

2. Toon liefde voor je onderwerp
Digitale fotografie maakt het heel gemakkelijk om in korte tijd veel plaatjes te schieten. Er zitten altijd wel een paar goede foto’s tussen is de heersende gedachte. Toch loont het vaak wanneer je eerst bedenkt wat voor foto je wilt maken. Observeer, maak contact en wees oprecht geïnteresseerd. Ga dan pas foto’s maken. Dit hangt natuurlijk wel van je onderwerp af. Soms moet je snel zijn…

3. Liefde in beeld
Mooie momenten bestaan vaak maar even. Zorg dus dat je je camera voor het grijpen hebt. Voor je het weet is dat prachtige moment alweer voorbij.

4. Blijf je verwonderen
De beste fotografen blijven zich dagelijks verwonderen. Ze weten het ongewone van het gewone te onderscheiden, het bijzondere van het alledaagse. Dit kun jij ook. Kun je je nog herinneren hoe je de wereld zag als klein jongetje of klein meisje? Je hebt vast wel een paar herinneringen. Probeer weer eens door die ogen te kijken; vol nieuwsgierigheid, liefde voor de wereld en verwondering. Je zult zien dat het je helpt om unieke foto’s te maken.

5. Liefde voor fotografie
“Een goede foto begint altijd met één lichtbron, een (uiterst persoonlijk) idee, een technische uitvoering die past bij dit idee én – het allerbelangrijkste – een portie liefde voor de fotografie. Niet meer en niet minder.” Erwin Olaf in fotografiemagazine Focus (2011).

6. Liefde en fotografie: emotie
Met fotografie kun je heel goed emoties laten zien en overbrengen. Je kunt mensen raken, verwonderen of op andere gedachten brengen. Daar kun je van tevoren over nadenken: waar ligt de essentie van je foto? Welk gevoel wil je overbrengen? Hoe kan je dat versterken? Een beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden.

7. Liefdesliedje over foto’s
Everlasting Love van Jamie Cullum is toch wel een van dé Valentijnsnummers, maar ken je Photograph ook? Een mooi liedje over foto’s en herinneringen. Jamie Cullum – Photograph

Happy Valentine!

Tip voor volgend jaar: maak een ‘Ik hou van jou-boekje’ om je geliefde op Valentijnsdag mee te verrassen!