Wanneer je op vakantie gaat of een geweldige reis maakt, wil je je dat natuurlijk de rest van je leven zo goed mogelijk blijven herinneren. Dat lukt het best wanneer je de sfeer optimaal weet vast te leggen. Zo neem je die voor altijd mee naar huis. Hoe je dat doet? Wij hebben tips!

Wees goed voorbereid
Ken je camera en begin thuis alvast met experimenteren. Weet waar je knoppen voor dienen en waar je de instellingen kunt aanpassen. Dan hoef je je daar op reis geen zorgen meer over te maken en ben je klaar voor een mooie foto op het moment suprême. Oefen ook het kijken zelf. Dat lijkt misschien een beetje raar, maar hoe beter je thuis al om je heen kijkt en mooie plaatjes ‘ziet’, hoe sneller en makkelijker je mooie composities maakt tijdens je reis.

De eerste verwondering voorbij
Wees je ervan bewust dat je op reis in eerste instantie meestal wordt overvallen door allerlei nieuwe prikkels om je heen. Niet alleen visueel, maar ook het geluid en de geur zijn anders dan je gewend bent. Onthoud dat de beste foto’s worden gemaakt wanneer je eenmaal een beetje bent geacclimatiseerd. Dan ben je over de eerste verwondering heen en heb je meer oog voor detail. En detail vertelt soms meer dan het totaal. Zie onderstaande foto waarbij de focust ligt op een schaal met schelpen.

Haal het moment terug
Fotografeer dat wat jou aanspreekt. Niet alleen een foto van het terras, maar ook van die goede fles wijn. Geen foto van alleen dat leuke Toscaanse boerderijtje, maar juist ook van de man die je daar ontmoette. Misschien heb je zelfs aan alleen de foto van die man wel genoeg. Daar heeft je zus dan misschien geen beeld bij wanneer zij je foto’s ziet, maar het gaat om jouw herinnering. Jij moet het gevoel en de ervaring terug kunnen halen van het moment dat je de foto maakte.

Zet al je zintuigen in
Geef daarom niet alleen je ogen de kost, maar zet al je zintuigen in. Ruik, hoor, proef en voel volop. Niet alleen heerlijk voor je hele gestel, maar alles blijft je ook veel beter bij wanneer je alles goed in je opneemt. Wanneer je dan later een foto terugziet van dat bijzondere plein in Marrakesh, herinner je je ook onmiddellijk weer de doordringende geur van specerijen en het aanhoudende trommelgeroffel. Zintuigen op scherp dus!

Eenmaal thuis kies je uiteraard voor het beste fotoboek om al jouw prachtige foto’s in te verzamelen. Door gebruik te maken van mooie achtergronden voeg je bovendien nog extra sfeer toe. Maar allereerst: goede reis!