Zo tegen het einde van het jaar denken we vaak terug aan de afgelopen tijd. Wat heeft 2011 ons gebracht, wat hebben we gedaan? Misschien heb je al plannen voor het nieuwe jaar of wil je dingen anders doen. En ja, daar komen dan toch weer die goede voornemens de hoek om zeilen. Wil je in 2012 meer uit je foto’s halen? Dan zit je hier goed!

Haal meer uit je foto's in 2012!

Zorg voor een goede camera
Bedenk van tevoren goed wat je met je camera wilt. Een compact camera neem je heel handig mee en is prima voor leuke, snelle kiekjes, maar voor de hobbyfotograaf die net iets meer uit zijn foto’s wil halen is de semi-compact camera heel geschikt. Deze ziet eruit als een spiegelreflex, maar is veel lichter en compacter. Wil je het echt professioneel aanpakken en met verschillende lenzen aan de slag? Dan is de digitale spiegelreflexcamera wellicht iets voor jou.

Tip: http://www.vergelijk.nl/digitale_camera/ kun je gemakkelijk digitale camera’s vergelijken. Behalve prijzen vind je hier ook technische informatie en beoordelingen van gebruikers.

Ken je camera
Heb je al een mooie digitale camera, maar fotografeer je alleen nog op de automatische stand? Wanneer je je camera goed leert kennen en weet wat de mogelijkheden zijn, wordt fotograferen niet alleen steeds leuker, maar je foto’s worden ook beduidend beter. Spit de gebruiksaanwijzing dus eens goed door, google op jouw cameratype of kijk eens op YouTube. Hoewel vaak in het Engels, worden daar veel camera-instellingen uitgelegd.

Volg een fotografiecursus 
Schrijf je in voor een fotografiecursus bij jou in de buurt. Je leert niet alleen je camera goed kennen, maar brengt alle tips en trucs ook meteen in de praktijk. Bovendien krijg je feedback en leer je nieuwe mensen kennen met hetzelfde doel voor ogen. Afhankelijk van het aantal lessen leer je meer over compositie, licht en vorm; je leert beter kijken. Soms komt ook beeldbewerking aan bod.

Leer je foto’s bewerken
Photoshop staat natuurlijk bekend als hét programma om foto’s mee te bewerken, maar foto’s ‘shoppen’ kun je ook met tal van andere programma’s die gratis te downloaden zijn, zoals Photoscape, paint.NET en Picnik. Natuurlijk zijn deze programma’s niet zo uitgebreid als Photoshop, maar prima te gebruiken voor de basisbewerkingen. Je moet er wel even mee experimenteren, maar uiteindelijk kan ook jij foto’s retoucheren, voorwerpen toevoegen of digitaal schilderen.

Deel je foto’s
Fotografeer je graag en veel? Wat is er dan leuker om je foto’s aan anderen te laten zien, inspiratie op te doen en met gelijkgestemden het werk van jezelf en anderen te bespreken? Meld je aan bij een fotografieclub of een fotocommunity: een online platform waarop mensen hun foto’s delen en tegelijkertijd informatie en advies uitwisselen. Flickr en Picasa bieden deze gelegenheid, maar er zijn ook andere communities, zoals Canon Club Nederland, Deel de Natuur en 1X. Wat past bij jou?

Verzamel je mooiste foto’s in een boek
Laat je foto’s niet alleen op de computer staan, maar verzamel ze in een boek. Weet je niet goed hoe? Schrijf je dan in voor één van onze gratis online workshops en laat je inspireren tot het maken van de mooiste fotoboeken.

Iedereen bij CEWE FOTOBOEK wenst jou alvast een heel goed en creatief 2012!
Met veel mooie momenten om vast te leggen.