Geen kerst zonder goede vrienden en familie om ons heen. Iedereen is goed gestemd en ziet er op zijn mooist uit. Kortom: de juiste ingrediënten voor mooie portretfoto’s. Wacht hier niet mee totdat iedereen al het nodige achter de kiezen heeft, maar begin gelijk als iedereen binnen is. Dan is iedereen nog lekker fris en dat levert de mooiste foto’s op!

Kerst: de ideale gelegenheid voor familiefoto's!

Wees goed voorbereid. Zeker wanneer je een echt familieportret wilt maken. Denk van tevoren na over de compositie en waar je de foto’s wilt maken. Wil je er zelf ook op? Zorg dan voor een statief zodat je de  zelfontspanner kunt instellen. 10 seconde is ruim voldoende om je plekje in te nemen, mits je natuurlijk van tevoren hebt bedacht waar je gaat staan.

Laat iedereen goed tot zijn recht komen. Check daarom of niemand over- of onderbelicht is. Voor een familieportret is het wel handig als de kleuren een beetje op elkaar zijn afgestemd zodat niet één iemand alle aandacht naar zich toe trekt. Je zou dit nu nog met elkaar kunnen regelen, maar anders is het gewoon een kwestie van slim opstellen. Voor de ‘spontane’ foto’s tijdens het diner en het uitpakken van de cadeautjes hoef je hier natuurlijk geen rekening mee te houden.

Ga voor een échte kerstfoto met z’n allen bij de kerstboom. Zo heb je gelijk een mooie foto om volgend jaar te gebruiken als kerstkaart, met een persoonlijke kerstgroet. Zorg er wel voor dat de lichtjes in de boom aanstaan en zet eventueel aan beide kanten een extra lamp neer zodat de verlichting goed is verdeeld. Wanneer je de foto overdag maakt is dit niet nodig.

Maak altijd meerdere foto’s. Zo zit er altijd wel een goede foto – van die ene situatie – tussen. Doe ook eens lekker gek als de situatie zich daarvoor leent. Een ‘gekke bekken foto’ is namelijk ook leuk en je zult zien dat de serieuze foto’s die je daarna maakt ook levendiger worden. Uiteindelijk gaat het tijdens de kerst niet om perfecte foto’s, maar om gezelligheid en samenzijn!

Wij wensen jou en je familie hele fijne kerstdagen én mooie foto’s toe!