Docent en fotograaf Marius van Pijpen (49) is ruim 25 jaar fanatiek bezig met fotografie. Hij groeide op in de donkere kamer, maar toen hij dertien jaar geleden – dankzij een goed bedachte slagzin – een luxe digitale fotocamera won, ging er een wereld voor hem open. Tegenwoordig heeft hij een eigen bedrijf en geeft hij diverse workshops en cursussen. Ook bij CEWE FOTOBOEK.

Wat betekent fotografie voor jou?
“Fotografie is voor mij leren kijken. Dit vak bestaat voor 80% uit kijken. Wanneer je het niet ziet, kun je geen mooie foto maken. Goed kijken is trouwens wel aan te leren. Iedereen kan leren waarop hij moet letten om goede foto’s te maken. De overige 20% bestaat uit kennis hebben van je spullen; weten wat je camera kan en wat je ermee kunt doen.”

Wat vind je het leukste aan fotografie?
“Dat alles kan! Zeker in dit digitale tijdperk is de enige beperking je eigen creativiteit. Daarbij vind ik fotografie in combinatie met lesgeven gewoon het leukste wat er is. Mijn kennis overbrengen, daar krijg ik energie van. Het geeft me een kick als mensen dankzij mijn cursus anders leren kijken. Dat ze andere dingen zien en daardoor betere foto’s leren maken.”

Wat is voor jou het ultieme fotomoment?
“Soms weet je gewoon dat je een heel goede foto staat te maken als je op het knopje drukt, net als dat een golfer weet dat hij een goede bal slaat op het moment dat hij die raakt. Aan de andere kant vind ik het moment waarop ik de foto neem soms veel belangrijker dan het resultaat. Dan geeft het moment zelf al zo’n kick dat de foto uiteindelijk helemaal niet zo goed hoeft te zijn. Dan gaat het toch om de herinnering die erbij hoort.”

Heb je ook een favoriete foto die je zelf hebt gemaakt?
“Op dit moment ben ik heel blij met de foto die ik laatst heb gemaakt tijdens een reis naar New York. In een fietsenzaak kwam ik in gesprek met de eigenaar. Op dat moment bouwde ik een band op met die man waardoor ik tijdens het fotograferen écht oogcontact had. Het resultaat is een foto van een hele trotse man in zijn zaak waar ik met veel plezier op terugkijk.”

Wat zou je willen adviseren aan iedereen die fotografeert?
“Neem de tijd om een goede foto te maken. Het belangrijkste onderdeel van de camera is de mens erachter. Die moet het uiteindelijk doen. Ik zeg altijd: een goede fotograaf maakt met een slechte camera nog steeds mooie foto’s, een slechte fotograaf kan zelfs met een super-de-luxe camera nog geen mooie foto maken. Maar zoals ik eerder al aangaf: kijken is het allerbelangrijkste. En dat is gelukkig aan te leren.”

Meer weten over Marius? Kijk op www.me-dia.nl of op www.defotograafopreis.nl.