Groningen – Ben jij geïnteresseerd in het raakvlak tussen proza en fotografie? Dan is een bezoek aan de tentoonstelling Oculus van de Amerikaanse fotograaf Ken Schles wellicht de moeite waard. Een tentoonstelling over beelden, geheugen en de metafoor van het licht.

In deze tentoonstelling neemt de fotograaf je mee op een filosofische reis. Niet alleen door het bekijken van zijn tentoonstelling, maar ook met zijn bijbehorende, gelijknamige boek Oculus dat wordt uitgegeven door Noorderlicht en onmiddellijk de link met proza verklaart.

Noorderlicht omschrijft deze tentoonstelling als een intiem, menselijk en uiteindelijk ook poëtisch werk dat voortkomt uit toevallige ontmoetingen met sterfelijkheid en geheugenverlies. Het zou een aangrijpend testament vormen van een kunstenaar die de balans opmaakt. Ken Schles richt zijn analytische oog (én pen) naar binnen, op zoek naar verbanden tussen beelden en geheugen.

Wij vinden het interessant omdat Ken Schles met deze tentoonstelling een beter inzicht wil geven in de betekenis van beelden. Hij herinnert ons eraan dat beelden constructies zijn die herinneringen oproepen. Dat die beelden voortdurend onze ‘zienswijzen’ en ‘kennis’ vormgeven. Hij verwijst hierbij naar de literatuur, de filosofie en ideeën uit de vroege psychologie en oude mythes.

Wist je trouwens dat Oculus het Latijnse woord voor oog betekent?

Je kunt deze tentoonstelling nog t/m 11 december bekijken in Noorderlicht, Groningen. Kijk voor meer informatie op http://www.noorderlicht.com/nl/fotogalerie/oculus/